UTPRESSINGSVARE

Check Point har sett en kraftig økning i doble utpressingsangrep i år

Går ikke bare etter virksomhetene, men også klientene.

Det er stort sett økonomiske motiver som ligger bak utpressingsangrep.
Det er stort sett økonomiske motiver som ligger bak utpressingsangrep. Foto: Art_Photo/Colorbox

Skadevarebaserte utpressingsangrep mot virksomheter har vært vanlig ganske lenge. Angrepet mot det finske psykoterapisenteret som Digi.no omtalte i går, skiller seg derimot ut, ved at angriperne ikke bare lammer virksomheten, men også truer med å publisere stjålne pasientdata.

IT-sikkerhetsselskapet Check Point kaller dette for doble utpressingsangrep.

Les også

Kraftig økning

– At trusselaktører legger til et ekstra nivå av utpressing i angrepene sine har vært en trend siden første kvartal i år, men hackerne retter seg vanligvis bare mot selskapet de har stjålet data fra. I dette tilfellet angriper hackerne også selskapets klienter, altså sårbare pasienter, og truer med å lekke svært privat informasjon. Dette er en ny og svært bekymringsfull utvikling, sier Nils-Ove Gamlem, teknologisjef i Check Point Norge, i en uttalelse til Digi.no. 

Selskapets globale tall viser at det hver uke har blitt utført slike doble utpressingsangrep mot i snitt over 500 virksomheter.

Nils-Ove Gamlem i Check Point Norge.
Nils-Ove Gamlem i Check Point Norge. Bilde: Marius Jørgenrud

Vi forventer å se flere krav om løsepenger rettet mot både virksomhetet og deres kunder fremover, slik som pasientene ved Vastaamo-senteret nå opplever, sier Gamlem.

Phishing er vanligvis inngangsporten

Han mener virksomheter både må ha systemer som kan blokkere slike angrep og systemer som kan forhindre datalekkasje, i tillegg til at de ansatte må få bedre opplæring i risikoen knyttet til phishing-e-post, som er inngangsporten til de aller fleste av disse angrepene.

Diagrammet nedenfor viser utviklingen i slike doble utpressingsangrep slik Check Point har observert dem. Det var en kraftig økning fra april, som delvis sammenfalt med covid-19-nedstengingen av samfunnet i mange land. Mengden av angrep har gått betydelig ned igjen etter sommeren, men er fortsatt på et noe høyere nivå enn før pandemien.

Utviklingen over doble utpressingsangrep det siste året, oppgitt i antall ukentlige angrep.
Utviklingen i doble utpressingsangrep det siste året, oppgitt i antall ukentlige angrep som Check Point har registrert. Illustrasjon: Check Point
Les også

Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.