UTPRESSINGSVARE

Check Point har sett en kraftig økning i doble utpressingsangrep i år

Går ikke bare etter virksomhetene, men også klientene.

Det er stort sett økonomiske motiver som ligger bak utpressingsangrep.
Det er stort sett økonomiske motiver som ligger bak utpressingsangrep. Foto: Art_Photo/Colorbox
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
28. okt. 2020 - 16:08

Skadevarebaserte utpressingsangrep mot virksomheter har vært vanlig ganske lenge. Angrepet mot det finske psykoterapisenteret som Digi.no omtalte i går, skiller seg derimot ut, ved at angriperne ikke bare lammer virksomheten, men også truer med å publisere stjålne pasientdata.

IT-sikkerhetsselskapet Check Point kaller dette for doble utpressingsangrep.

Illustrasjonsbilde.
Les også

Kaspersky: – Farlig utpressingsvare har nå kommet i Linux-versjon

Kraftig økning

– At trusselaktører legger til et ekstra nivå av utpressing i angrepene sine har vært en trend siden første kvartal i år, men hackerne retter seg vanligvis bare mot selskapet de har stjålet data fra. I dette tilfellet angriper hackerne også selskapets klienter, altså sårbare pasienter, og truer med å lekke svært privat informasjon. Dette er en ny og svært bekymringsfull utvikling, sier Nils-Ove Gamlem, teknologisjef i Check Point Norge, i en uttalelse til Digi.no. 

Selskapets globale tall viser at det hver uke har blitt utført slike doble utpressingsangrep mot i snitt over 500 virksomheter.

Nils-Ove Gamlem i Check Point Norge. <i>Bilde: Marius Jørgenrud</i>
Nils-Ove Gamlem i Check Point Norge. Bilde: Marius Jørgenrud

Vi forventer å se flere krav om løsepenger rettet mot både virksomhetet og deres kunder fremover, slik som pasientene ved Vastaamo-senteret nå opplever, sier Gamlem.

Phishing er vanligvis inngangsporten

Han mener virksomheter både må ha systemer som kan blokkere slike angrep og systemer som kan forhindre datalekkasje, i tillegg til at de ansatte må få bedre opplæring i risikoen knyttet til phishing-e-post, som er inngangsporten til de aller fleste av disse angrepene.

Diagrammet nedenfor viser utviklingen i slike doble utpressingsangrep slik Check Point har observert dem. Det var en kraftig økning fra april, som delvis sammenfalt med covid-19-nedstengingen av samfunnet i mange land. Mengden av angrep har gått betydelig ned igjen etter sommeren, men er fortsatt på et noe høyere nivå enn før pandemien.

Utviklingen i doble utpressingsangrep det siste året, oppgitt i antall ukentlige angrep som Check Point har registrert. <i>Illustrasjon: Check Point</i>
Utviklingen i doble utpressingsangrep det siste året, oppgitt i antall ukentlige angrep som Check Point har registrert. Illustrasjon: Check Point
Illustrasjonsbilde.
Les også

– Over én fjerdedel av ofre for utpressingsvirus betaler løsepengene

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.