Chicago med storstilt datainnsamling

Sensorer skal forbedre bymiljøet.

Chicago med storstilt datainnsamling
I GATELYKTENE: Datainnsamlingen skal først foregå langs hovedgaten Michigan Avenue. Bilde: Google Maps

Storbyen Chicago planlegger å sette i gang med å samle inn data om byens miljø og sine innbyggere, noe som naturligvis vekker bekymring fra personvern-aktivister.

Planen er å installere en rekke sensorer i gatelamper i løpet av sommeren. Det er lyktestolpene langs hovedgaten Michigan Avenue som skal utstyres med disse.

Pent og nyttig

Sensorene skal bygges inn i estetiske installasjoner som skal både beskytte dem og være visuelt attraktive.

Poenget er at sensorene skal måle luftkvalitet, lysintensitet, lydnivå, varme, vindstyrke og fuktighet, men også telle forbipasserende mennesker ved å spore deres mobiltelefoner.

Det er ikke overraskende den siste biten som vekker reaksjoner. Utviklerne forsikrer at sensorene skal samle data helt anonymt, uten å registrere personlig informasjon fra mobilene. Ifølge Charlie Catlett, som leder prosjektet, vil sensorene ikke samle noe data som kan identifisere folk, og selv om sensorene for eksempel vil måle lydnivåene i miljøet, vil de ikke ta opp konkrete lyder. Catlett sier at utviklingsteamet har hele tiden sørget for å ivareta personvern og sikkerhet mens de designet prosjektet, og bestemte seg blant annet for at sensorene aldri skal lagre data permanent.

Bekymret

Det finnes likevel skeptikere. Flere sikkerhetseksperter mener at man fremdeles kan få ut identifiserbar data selv om mengden informasjon er svært begrenset. Det finnes ingen garantier for at et selskap som er villig til å betale store penger for ta ut data om Chicagos innbyggere ikke vil kunne få det til, sier personverneksperten Fred Cate til avisen Chicago Tribune.

Hva er så meningen med å samle inn all denne informasjonen? Forskernes plan er å studere bymiljøet i en større skala enn noensinne, noe som til slutt vil føre til at byen skal kunne gjøres tryggere, mer effektiv og renere.

Ikke minst kan den nyskapende arkitekturen for datainnsamling friste nye forskningsmiljøer til byen, og gjøre Chicago til et foregangssted for innovasjon.

Sensorboksene utvikles sammen med designere fra et lokalt kunstinstitutt, og selve teknologiene leveres av selskaper som Cisco, Intel, Motorola og Qualcomm. Sensorene vil kunne utvikles med nye teknologier og standarder over tid.

De første boksene skal utplasseres fra midten av juli langs åtte gatekryss i Michigan Avenue, deretter skal flere monteres i øvrige sentrale strøk i byen i løpet av året. Målet for årene framover er hundrevis av sensorer rundt om i byens nabolag.

Les mer om: