Chrome 21 åpner for bevegelsesstyring

Google utstyrer nettleseren med mer maskinvarestøtte.

Chrome 21 åpner for bevegelsesstyring
Artikkelforfatteren tester bevegelsesstyring i webapplikasjonen "Magic Xylophone" med Chrome 21 beta og en pc med kamera. I feltet nederst til høyre vises bevegelsene som applikasjonen fanger opp. Bilde: Harald Brombach

Google kom i går med en betaversjon av Chrome 21, hvor delvis støtte for WebRTC-spesifikasjonen er inkludert. WebRTC (Web Real-Time Communication) er et prosjekt som har som mål å gjøre sanntidskommunikasjon tilgjengelig i nettlesere via JavaScript-baserte programmeringsgrensesnitt (API-er). Prosjektet støttes så langt av Google, Mozilla og Opera Software.

Betaversjonen av Chrome 21 inkluderer to nye API-er som kan gi JavaScript-baserte webapplikasjoner tilgang til maskinvare som er integrert i eller koblet til pc-en. Det ene API-et heter getUserMedia og kan gi webapplikasjonene pluginfri tilgang til pc-ens mikrofon og kamera.

Dette kan brukes til blant annet videosamtaler, men også til å gi webapplikasjoner instruksjoner ved hjelp av tale eller håndbevegelser. På denne siden finnes det en xylofon-applikasjon som brukes kan styre ved å bevege fingrene foran webkameraet, samt en video som viser hvordan dette fungerer.

Flere andre demonstrasjoner av getUserMedia er oppgitt i dette blogginnlegget.

Opera 12 har allerede støtte for getUserMedia, men Mozilla fortsatt jobber med saken.

Det andre programmeringsgrensesnittet som er nytt i Chrome 21 beta, er Gamepad API-et, som tilbyr JavaScript-støtte for spillkontrollere. Chrome har allerede støtte for slik kontrollere via NaCl, men får nå støtte for dette også via vanlige webteknologier. API-et kan bidra til å gjøre nettlesere til en mer attraktiv spillplattform.

Chrome 21 beta inkluderer også en videreutviklet utgave av Google Cloud Print, som gjør det mulig å sende utskrifter til Google Drive, Chrome på mobile enheter, en mengde FedEx-kontorer, samt brukerens egne skrivere som har støtte for Googles tjeneste.

Betaversjoner av Chrome kan lastes ned via denne siden.

    Les også:

Les mer om: