CHROME OS

Chromebook kan nå kjøre Linux-applikasjoner

Chrome OS får stadig nye muligheter. Etter en testfase er muligheten for å kjøre Linux-applikasjoner nå på plass.
Chrome OS får stadig nye muligheter. Etter en testfase er muligheten for å kjøre Linux-applikasjoner nå på plass. Illustrasjon: Google
19. sep. 2018 - 13:13

Chromebook var først en begrenset plattform med nettleser og enkle webapplikasjoner. Senere ble det mulig å installere og kjøre mange Android-apper.

Nå er det blitt mulig å kjøre vanlige Linux-applikasjoner på Chrome OS, uten å måtte gå på akkord med sandkasse-sikkerhet eller å aktivere utviklermodus.

Du må ha en nyere Chromebook for å ha glede av nyheten, som kom på plass med gårsdagens utgivelse av Chrome OS versjon 69.

Videre stilles det visse krav til maskinvaren, blant annet at prosessoren må takle maskinvare-virtualisering. En håndfull Chromebook-modeller fra Acer, Asus, Google, HP, Lenovo og Samsung skal være blant enhetene som oppfyller kravene.

Linux-støtten er først og fremst myntet på utviklere, som dermed kan ta i bruk foretrukne utviklerverktøy via terminalvindu under Chrome OS. Google la nettopp vekt på utviklere da de kunngjorde planene i hovedtalen på årets I/O-konferanse tilbake i mai.

Selv om Chrome OS bygger på Linux-kjernen ligger det mye arbeid bak de nye mulighetene. Linux-applikasjonene kjører ikke direkte på denne kjernen, men snarere på en spesialtilpasset versjon av den virtuelle maskinen KVM.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.