Chromecast-utfordrer i august

Firefox-basert medieplugg utsatt.

Chromecast-utfordrer i august
Matchstick-pluggen utsettes for å øke maskinvare-kraften - og implementere DRM. Bilde: Matchstick

Mozillas forsøk på å utvide utover nettleser-markedet er relativt godt kjent, og allerede i fjor høst stiftet vi bekjentskap med Matchstick, en Chromecast-aktig sak som bygger på Firefox OS og skal altså tilby mediestrømming, ikke ulikt Googles produkt.

Matchstick skulle bli den første Firefox OS-enheten som ikke var en smarttelefon, og det unike elementet med produktet er at både maskinvaren og programvaren er åpen kilde, i motsetning til konkurrerende alternativer.

Mer enn Chromecast

Enheten skal også åpne for en mer fullverdig web-opplevelse, samtidig som det støtter tradisjonelle funksjoner som «casting» av musikk, video og spill. I Matchsticks tilfelle kalles prosessen for «flinging».

Utviklerne bak Matchstick har hele tiden posisjonert produktet som en direkte utfordrer til Chromecast, men bedre: Maskinvaren skal være kraftigere, samtidig som prisen er på hyggeligere 25 dollar. Og siden maskinvaren er åpen kilde, kan den videreutvikles av spesielt interesserte.

Matchstick kjørte en Kickstarter-kampanje i fjor høst, og planen var å lansere omtrent nå.

Dette skjedde imidlertid ikke, og det nye lanseringstidspunktet oppgis nå til å være august 2015.

Kontroversielt

Det er flere grunner til utsettelsen. Først bedre maskinvare: Matchstick vil få en firekjerners prosessor, og utviklerne jobber også med å implementere optimal WiFi-tilkobling. Videre skal enheten nå også implementere DRM-beskyttelse (Microsofts PlayReady), noe som skal åpne for flere app-partnere, blant annet Netflix-støtte.

Det sistnevnte er allerede rukket å bli upopulært hos tidlige backere, som ikke er videre begeistret for at det legges inn lukkede løsninger i det som skulle være en helt åpen plattform.

Matchstick lover imidlertid fortsatt fullt samarbeid med utviklere og partnere, og påpeker at enheten skal bli så mye mer enn bare en Chromecast-kopi.

Nå som Matchstick ikke kommer med det første, ser det ut til at Panasonic TVer som kjører Firefox OS vil bli de første mediesentriske produktene som bruker det operativsystemet.