DATASENTER

Cisco: – Om få år vil bare 8 prosent av data­behandlingen skje i tradisjonelle datasentre

Enda mer av serveroppgavene vil bli utført i de aller største datasenterne. Bildet er fra et datasenter som tilhører Facebook.
Enda mer av serveroppgavene vil bli utført i de aller største datasenterne. Bildet er fra et datasenter som tilhører Facebook. Bilde: Facebook
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
16. nov. 2016 - 12:10

Cisco har sterk tro på at veksten i bruken av private og offentlige nettskytjenester også vil fortsette i årene som kommer, men at det er bruken av de offentlige nettskytjenestene som vil vokse mest.

I en prognoser skriver selskapet at 92 prosent av all serverbasert prosessering vil gjøres i nettskydatasentre innen 2020. Bare 8 prosent av arbeidet vil bli gjort i tradisjonelle datasentre. I 2015 var denne andelen 25 prosent.

Dell EMC: – Flere og flere innser at den offentlige skyen ikke nødvendigvis er den eneste frelsen (Digi Ekstra)

Offentlig drar fra

Mens arbeidsmengden som ble utført i nettskyen var ganske likt fordelt mellom private og offentlige nettskydatasentre i 2015, 51 mot 49 prosent, ventes det at hele 68 prosent av arbeidsmengden vil bli gjort i den offentlige nettskyen i 2020. 

For selv om arbeidsmengden til de private nettskydatasenterne ventes å øke årlig med i gjennomsnitt 15 prosent, ventes det at den årlige veksten i den offentlige nettskyen vil være på 35 prosent. 

Cisco mener dessuten at de virkelig store datasenterne, det som kalles for «hyperscale data centers» i prognosen, vil bli langt flere i løpet av perioden. Ifølge rapporten var det 259 slike datasentre globalt i 2015. Dette ventes å øke til 485 innen 2020. På det tidspunktet vil 47 prosent av alle installerte datasenterservere finnes i denne typen datasentre. 

Cisco mener at enda mer av arbeidsoppgavene til servere vil bli utført fra nettskyorienterte datasentre. <i>Foto: Cisco</i>
Cisco mener at enda mer av arbeidsoppgavene til servere vil bli utført fra nettskyorienterte datasentre. Foto: Cisco

Den største nettskyveksten ventes å ville skje innen SaaS-området (Software as a Service). Cisco mener at 74 prosent av den totale arbeidsmengden vil gjøres innen dette området i 2020, opp fra 65 prosent i fjor. 

IaaS-andelen (Infrastructure as a Service) vil reduseres fra 26 til 17 prosent, mens PaaS-andelen (Platform as a Service) ventes å gå ned fra 9 til 8 prosent.

79 prosent av arbeidsmengden som gjort i verdens datasentre i 2015 var bedriftsrelaterte oppgaver som beregning, database, analyse, IoT og samarbeidstjenester. Andelen ventes å falle til 72 prosent i 2020 fordi forbrukerorienterte oppgaver, som videostrømming og sosiale medier, vil øke raskere. 

Les også: Sender «Ja, vi elsker» og terabytes med andre skatter ut i nettskyen

Enorme datamengder

Det er også ventet at den totale datamengden som er lagret i verdens datasentre, vil vokse kraftig i årene fram til 2020. I 2015 var denne datamengden på 171 exabyte. En exabyte er det samme som en million terabyte. I 2020 ventes det at datamengden har vokst til 915 exabyte. Det utgjør likevel bare omtrent halvparten av den ventede lagringskapasiteten til datasentrene.

Dette vil også gjøre betydelig utslag i den datasentertilknyttede IP-trafikken. I 2015 var denne trafikken på 4,7 zettabyte i året. En zettabyte er det samme som en milliard terabyte. Omtrent 3,9 zettabyte var da nettskytrafikk. 

I 2020 ventes det at datasentertrafikken vil ha vokst til 15,3 zettabyte i året, hvorav nettskytrafikken vil stå for 14,1 zettabyte. 

Det aller meste av trafikken, 77 prosent, ventes å skje internt i datasenteret. Bare 14 prosent vil være til brukerne, mens 9 prosent vil overføres fra et datasenter til et annet. 

Hele rapporten er tilgjengelig her.

Leste du denne? Amazon har et digert forsprang til konkurrentene i nettskyen

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.