KOMMENTARER

Cobol-kunnskap viktigere enn noensinne

Men kompetansen eldes, og undervisningstilbudet er minimalt.

29. okt. 2010 - 13:15
Thomas Sopp er salgsdirektør i programvarehuset Micro Focus.
Thomas Sopp er salgsdirektør i programvarehuset Micro Focus.

Det på tide å ta mangelen på Cobol-kunnskap på alvor. Dersom bedrifter og organisasjoner fortsetter å ignorere programmeringsspråket som er grunnlaget for en rekke kritiske systemer, vil vi om kort tid står overfor en av de største IT-utfordringene i moderne historie.

Dessverre er gjennomsnittsalderen på Cobol-programmere for høy. I tillegg er det nesten ikke en eneste utdanningsinstitusjon som tilbyr kurs i programmeringsspråket. Noe som vil få enorme konsekvenser for samfunnet og vår hverdag dersom det ikke tas på alvor.

Gartner anslår at det er over 240 milliarder kodelinjer i Cobol i verden i dag. Mer enn fem millioner nye kodelinjer skrives årlig. Faktisk er hele 65 prosent av alle kode som i dag benyttes skrevet i Cobol.

For å sette det i perspektiv gjennomføres det hele 200 ganger flere transaksjoner via Cobol enn det gjennomføres søk i Google – daglig! Hver eneste dag kommer vi i kontakt med Cobol – i banken, i butikken, hos forsikringsselskapet… Gjennomsnittlig kommer du i kontakt med Cobol hele åtte ganger per dag.

Gjennomsnittsalderen på de med Cobol-kompetanse er i dag på 45 til 50 år. Med andre ord står vi om ikke altfor mange år overfor en mangel på kompetanse vi sjelden har sett maken til. Noe som vil påvirke hele samfunnet ned til minste hverdagslige aktivitet. Moderniseringsprosessene må med andre ord starte nå.

En økonomisk fornuftig moderniseringsprosess er på ingen måte ensbetydende med at stormaskinmiljøet skal erstattes. Det finnes dessverre altfor mange eksempler på at dette er en altfor lang og kostbar vei å gå.

Over 70 prosent av alle prosjekter der hensikten er å omskrive eller erstatte Cobol mislykkes eller legges ned før målet er nådd.

Den eneste økonomiske fornuftige løsningen er å modernisere IT-infrastrukturen ved å beholde det grunnleggende Cobol-miljøet for å integrere det i en plattform med moderne grensesnitt og databaseløsninger. For å lykkes med dette er både Cobol-kompetanse og dyptgående kunnskap om prosesser og logikk alfa og omega. En kombinasjon som dessverre blir stadig mer sjelden å se i IT-spesialisters CV-er.

Informasjonsteknologi utvikler seg som de fleste vet uhyre raskt. Et programmeringsspråk fra begynnelsen av IT-alderen står kanskje ikke høyest på listen til unge IT-konsulenter. Men det til tross – Cobol er fortsatt et av de aller viktigste programmeringsspråkene, noe det vil fortsette å være i lang tid fremover. Et paradoks er det da at Cobol garantert vil være langt opp på listen over de meste ettersøkte kompetanseområdene nå og i fremtiden.

Thomas Sopp, Micro Focus

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.