Crackere ble fratatt PC-en

Fire unge menn ble i Sandnes Herredsrett fratatt PC-ene på grunn av datainnbrudd og passordcracking.

Fire unge menn ble nylig dømt til inndraging av PC-utstyr, bøter mellom 4.000 og 7.000 kroner og å betale erstatning på 17.000 kroner etter å ha blitt kjent skyldig i flere forhold, blant annet datainnbrudd.

Én av de fire hadde fått en passordfil i en pratekanal på nettet. Denne passordfilen ble så sendt til de andre, og en av dem dekrypterte filen og sendte de ukrypterte brukernavnene med tilhørende passord tilbake til resten.

Deretter brøt tre av dem seg inn på serveren 'Stine' hos ISP-en Vest Internett opptil flere ganger. En av dem benyttet også serveren til å forsøke å ta seg inn på en datamaskin ved høyskolen i Volda, samt en server i Virginia, USA, ifølge sakspapirene fra Sandnes Herredsrett.

Alle fire ble dømt for heleri i forbindelse med passordene, og tre av dem fikk svi for å ha brutt seg inn, ved hjelp av andres brukernavn og passord, på serveren, samt for misbruk av maskinressurser. Alle tre fikk beslaglagt datamaskinene sine.
- Vi merket raskt at endel brukere hadde fått tilgang til kontoer de ikke hadde rett til, at de hadde brutt seg inn, sier tekniker Ragnar Kjørstad hos Vest Internett i Nordfjordeid. Firmaet satte derfor opp programmer som overvåket og samlet nok informasjon til at Økokrim fikk kloa i synderne.


Kjørstad tror ikke en enkeltsak som denne vil ha så stor effekt, men understreker at den er viktig for bransjen: - Vi er avhengig av driftsstabilitet for å levere våre tjenester, dessuten koster det endel å sikre og rydde opp i systemene.

- Alle fire ble tiltalt for heleri, for mottak av passordfilen samt brukernavn og passord, sier politiadvokat Erik Moestue til digitoday.no. Han forteller at de også fikk beslaglagt datautstyr som var brukt til dekryptering av filen, samt til innbruddene på Vest Internetts server.

En av de tiltalte mener han urettmessig fikk beslaglagt en maskin han kjøpte etter innbruddende skjedde. Moestue sier maskinen inneholdt deler fra den gamle maskinen, exploits og hackerprogramvare, samt brukernavn og passord til Stine, og at den derfor kunne beslaglegges.

- Han kom til oss i etterkant og sa at det var den gamle maskinen han hadde brukt til innbruddene. Dermed tok vi den også, sier Moestue til digitoday.

Han sammenligner det med beslag av førerkort etter fyllekjøring. Beslaget er hjemlet i Straffeloven, i forbindelse med analyse av maskinene som innbruddsverktøy. Det skal ikke være straff, men er det Moestue kaller "en forvaltningsmessig reaksjon".

- Men jeg kan forstå at det oppleves som straff, avslutter han.

Dagensspørsmål
Er det riktig å beslaglegge crackeres datamaskiner?

Ja
Nei
Vet ikke

Trykk her for å se resultatet så langt
Til toppen