Cracket: Microsofts antipirat-teknologi

Hackere har knekt Microsofts rettighetsstyring for Media Player, teknologien som ligger til grunn for selskapets erobringstokt innen Internettbasert musikk og video.

Hackere har knekt Microsofts rettighetsstyring for Media Player, teknologien som ligger til grunn for selskapets erobringstokt innen Internettbasert musikk og video.

En hacker kalt Beale Screamer har cracket Microsofts DRM-teknologi. DRM står for Digital Rights Management, eller rettighetsstyring, og er sentralt innen distribusjon og kontroll av innhold på nettet.

Beale Screamer har laget en liten DOS-applikasjon som låser opp kopieringssikrede Windows media-filer. Dette programmet sprer seg nå på nettet, sammen med en tekst som beskriver grunnen til crackingen.
Microsoft er ikke bekymret over at antipirat-teknologien deres er knekket.

- Vi har tatt høyde for at ingen teknologi og ingen DRM er 100 prosent sikker. Vi har forventet hacking, og har designet systemet for fornyelse, sier produktsjef Jonathan Usher til C Net.

Beskyttelsen kan altså oppdateres, nettopp for tilfeller som dette, selv om selskapet ser for seg at endel musikkfiler vil ha blitt knekt og kopiert før de får opp bekyttelsen.


Microsoft har jobbet hardt for å overtale musikkindustri og filmindustri til å benytte Windows Media. En av hovedpunktene i selskapets kampanjer er rettighetsstyringen i formatet. Slik rettighetsstyring lar plateselskaper eller andre innholdseiere bestemme hvordan innholdet skal brukes, om det skal gå an å kopiere det, hvor mange ganger det skal kunne spilles av og lignende.

DOS-programmet knekker kun filer som er bekyttet med den siste utgaven av Microsofts DRM, versjon 2, ifølge The Register. Dessuten fungerer det bare på filer som allerede er betalt av en gyldig bruker, siden programmet bruker informasjon fra en brukerlisens til å lure rettighetsstyringen.

Programmereren som står bak, skriver i et manifest at selv om Microsoft vil finne måter å beskytte seg mot programmet, så vil koden kunne gi andre et forsprang når det gjelder å knekke fremtidige utgaver av rettighetsstyringen.

Han skriver også at han ikke har noe imot rettighetsstyring som benyttes til å gi oss flere valg som innholdskonsumenter, men at all benyttelse som begrenser brukernes valg i forhold til privatkopiering og avspilling må bekjempes.

Til toppen