Cuba åpner mobilnettet, men ikke sosiale medier

Tilgangen til mobilnettet og internett er delvis gjenopprettet på Cuba.
Tilgangen til mobilnettet og internett er delvis gjenopprettet på Cuba. Foto: Eliana Aponte / AP / NTB
15. juli 2021 - 07:47

Cubanske myndigheter gjenopprettet tilgangen til internett i går etter tre dager med avbrudd i kjølvannet av de uvanlige protestene.

Tilgangen til sosiale medier som Facebook, WhatsApp og Twitter er likevel blokkert på mobilnettet 3G og 4G.

Sosiale medier er den eneste måten cubanere får tilgang til uavhengige nyheter på, mens de i hovedsak kommuniserer via ulike meldingstjenester. Søndagens protester ble også organisert via sosiale medier.

En person er død og mer enn hundre er pågrepet, inkludert uavhengige journalister og opposisjonspolitikere, siden demonstrasjonene startet.

– Sosiale medier er fullstendig aggressive og oppfordrer til drap, lynsjing, angrep på mennesker og spesielt dem som er identifisert som revolusjonære, sa president Miguel Díaz-Canel ifølge National Television Newscast.

Gruppen NetBlocks sier regjeringen kuttet tilgangen til internett mandag gjennom det statseide teleselskapet ETECSA og den eneste mobile kommunikasjonstjenesten Cubacel. NetBlocks overvåker rettigheter og sikkerhet på internett.

Kun noen få cubanere klarte å komme seg rundt begrensningene ved å bruke VPN eller private nettverk.

PST, FBI og en rekke andre internasjonale aktører tok denne måneden ned et ruternettverk som ble benyttet av en kjent russisk hackergruppe.
Les også

PST varslet norske ruter-eiere om sikkerhetshull

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.