MOBILNETT

Cuba åpner mobilnettet, men ikke sosiale medier

Cubanske myndigheter har kuttet tilgangen til store sosiale medieplattformer i et forsøk på å bremse informasjonsstrømmen etter demonstrasjoner.

Tilgangen til mobilnettet og internett er delvis gjenopprettet på Cuba etter tre dager med avbrudd i kjølvannet av protester. Bildet viser et par innbyggere i Havana som bruker mobiltelefon med forhåndsbetalt tilgang til wifi-forbindelse.
Tilgangen til mobilnettet og internett er delvis gjenopprettet på Cuba etter tre dager med avbrudd i kjølvannet av protester. Bildet viser et par innbyggere i Havana som bruker mobiltelefon med forhåndsbetalt tilgang til wifi-forbindelse. Foto: Eliana Aponte / AP / NTB
16. juli 2021 - 08:05

Cubanske myndigheter gjenopprettet tilgangen til internett onsdag etter tre dager med avbrudd i kjølvannet av de uvanlige protestene. Tilgangen til sosiale medier som Facebook, WhatsApp og Twitter er likevel blokkert på mobilnettet 3G og 4G.

Sosiale medier er den eneste måten cubanere får tilgang til uavhengige nyheter på, mens de i hovedsak kommuniserer via ulike meldingstjenester.

Søndagens protester ble også organiserte via sosiale medier, som også er en plattform for å dele informasjon.

En person har dødd og mer enn hundre er pågrepet, inkludert uavhengige journalister og opposisjonspolitikere, siden demonstrasjonene startet.

– Sosiale medier er fullstendig aggressive, og oppfordrer til mord, lynsjing, angrep på mennesker og spesielt dem som er identifisert som revolusjonære, sa president Miguel Díaz-Canel ifølge National Television Newscast.

Gruppen NetBlocks sier regjeringen kuttet tilgangen til internett mandag gjennom det statseide teleselskapet ETECSA og den eneste mobile kommunikasjonstjenesten Cubacel. NetBlocks overvåker rettigheter og sikkerhet på internett.

Kun noen få cubanere klarte å komme seg rundt begrensningene ved å bruke VPN eller private nettverk.

Er du under 16 år og bor i Florida trenger du godkjennelse fra foreldrene dine for å kunne bruke Tiktok fremover.
Les også

Florida: Ny lov begrenser unges adgang til sosiale medier

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.