Fakta om Demant
Dansk konsern som produserer høreapparater, -implantater og tilhørende diagnoseutstyr til kunder verden over, blant annet under varemerket Oticon.
Selskapet (tidligere William Demant) har mer enn 14.000 ansatte fordelt på kontorer i over 30 land. Årlig omsetter de for 14 milliarder danske kroner.
Tidlig i september 2019 måtte de stenge ned alle IT-systemer på tvers av lokasjoner og forretningsenheter, da selskapet var blitt ofre for det de kaller en «kritisk IT-hendelse».
Alt fra produksjon til distribusjon har vært rammet. Det har særlig gått ut over salg, spesielt i markedene USA, Canada og Australia.
Selskapets telefonsystemer har også vært nede, og kunder har vært nødt til å vente med å få høreapparater levert og reparert.
Hendelsen skal ha kostet dem minst 800 millioner kroner. Det gjør angrepet til et av de dyreste som er kjent, etter utbruddene av skadevaren Notpetya og Wannacry.
(Kilder: Demant, Version2, Berlingske, Zdnet)
Demant er en av verdens største produsenter av høreapparater. Forrige uke kom de med resultatvarsel etter et ødeleggende cyberangrep.
Natt til 3. september oppsto en «kritisk hendelse» på det danske konsernets «interne IT-infrastruktur». En måned senere jobber de fortsatt med å gjenopprette systemene, blant annet ved produksjonsanlegg i Danmark og Frankrike.
Trolig løsepengevirus
Angrepet har i dansk presse blitt beskrevet som utbrudd av løsepengevirus, uten at selskapet har bekreftet dette.
Det som er klart at hendelsen blir kostbar – og dyrere enn det alvorlige cyberangrepet mot norske Hydro tidligere i år.
Foreløpige anslag viser et inntektstap i størrelsesorden 600–700 millioner danske kroner, noe som tilsvarer 800 til 933 millioner norske kroner. Men dette er for regnskapsåret 2019 alene.
Det er for tidlig å si om hendelsen får effekt utover inneværende periode. Dette er uansett usikre anslag som er basert på at arbeidet med gjenoppretting går som planlagt, opplyser Demant.
Prognosen for årets driftsresultat er betydelig redusert fra tidligere 2,65-2,85 milliarder til et sted mellom 2,0 og 2,3 milliarder. Regnestykket inkluderer 50 millioner i påløpte kostnader, men også en forventet forsikringspremie på 100 millioner.
Her er noen av kulepunktene selskapet serverte til markedet før helgen:
– Hendelsen berørte kjernevirksomhet gjennom hele verdikjeden, inkludert forskning og utvikling, produksjon og distribusjon. Alle forretningsområder ble påvirket, men i ulik grad og med regionale forskjeller.
– Gjenoppretting og aktivering av systemene, applikasjonene og serverne fortsetter på tver av alle regioner og forretningsområder.
– Vi forventer at de gjenværende forretningskritiske systemene vil være gjenopprettet i løpet av de neste to eller tre ukene, opplyser Demant.