NTNU

Accenture har stor tro på prosjektet de unge studentene utviklet på bare seks uker

Studenter fra flere norske og svenske universitetet har i sommer jobbet sammen om å lage et klesskap som satser på tingenes internett-teknologi. Personer på bilde fra venstre: Morten Alver Normann (NTNU), Vis Chen (NHH), Anders Kolstad (NTNU), Sara Nadi (Chalmers), Tony Chau (NTNU).
Studenter fra flere norske og svenske universitetet har i sommer jobbet sammen om å lage et klesskap som satser på tingenes internett-teknologi. Personer på bilde fra venstre: Morten Alver Normann (NTNU), Vis Chen (NHH), Anders Kolstad (NTNU), Sara Nadi (Chalmers), Tony Chau (NTNU). Bilde: Privat
6. sep. 2016 - 07:55

De fem norske og svenske studentene Morten Alver Normann, Vis Chen, Anders Kolstad, Sara Nadi og Tony Chau har i løpet av sommeren utviklet et digitalt klesskap.

Skapet har de bygd i løpet av seks uker sammen Accenture, og prosjektet har vært en del av selskapets sommerinternship. 

– Dette har vært veldig gøy og lærerikt. Vi har lært utrolig mye om hvordan det er å jobbe i en stor bedrift. På NTNU har vi jobbet mye med små liksomprosjekter, men i løpet av sommeren i Accenture har vi fått en konkret oppgave og ett reelt prosjekt.

Foreløpig bare prototyp

– At vi har vært flere studenter med forskjellige fagområder og ekspertise har også vært veldig interessant, sier informatikkstudent, Andreas Kolstad, ved trondheimsuniversitetet til digi.no.

Studentene i Connected Closet-prosjektet brukte bare seks uker på å utvikle en helhetlig prototype for et smart klesskap. Løsningen strekker seg lenger enn mange av dagens foto-app’er som matcher klærne i skapet.

Prototypen samler for eksempel informasjon om lite brukte plagg og oppfordrer til gjenvinning av disse.

– Miljøaspektet står sterkt og verdien ligger i at denne typen løsning lar seg overføre til andre bruksområder. Det var viktig for oss å vise verdifull samhandling mellom ting, mennesker, applikasjon og bedrift, forteller prosjektleder, Simon Litlehamar, for Connected Closet i Accenture til digi.no.

Overførbart til andre bruksområder

Ifølge prosjektlederen ligger store deler av verdien i dette prosjektet at det at det lar seg overføre til andre bruksområder. 

Littlehamer mener at konseptet kan være relevant for alle typer verksted eller produksjonsanlegg, der verktøy og maskiner tagges for å holde orden på ting.

– Da vil man enkelt kunne holde oversikt over verktøy. Henger det på en tavle, eller ligger det i en skuff. Kanskje er det noen som bruker det, og da vil man se hvem som har sjekket ut utstyret. At vi gikk for å lage et klesskap i utgangspunktet er bare fordi dette er noe de fleste kan relatere seg til. Jeg tror at dette er noe mange vil kunne få nytte av, sier Litlehamar til digi.no.

Alt er utviklet selv

Alle løsninger er laget av studentene selv. De har utstyrt skapet med en RFID-leser, og koblet denne til en RaspberryPI.

(artikkelen fortsetter under)

Connected closet-sommerprosjektet er ikke store greiene. Foreløpig er prototypen bare et dukkeskap, men det viktigste er at de tekniske løsningene fungerer. <i>Foto: Privat</i>
Connected closet-sommerprosjektet er ikke store greiene. Foreløpig er prototypen bare et dukkeskap, men det viktigste er at de tekniske løsningene fungerer. Foto: Privat

RaspberryPI-maskinen er dernest koblet til internett, og sender informasjon om klær som scannes til en applikasjon i nettskyen. 

Denne applikasjonen er ansvarlig for å samle og bearbeide data, og for å tilby en komplett oversikt over skapets innhold i webappen til sluttbrukeren. Appen kan blant annet gi antrekkanbefalinger basert på hvilke klær som matcher og hvordan temperaturen er utendørs.

–  Løsningene vi har utviklet er basert på ulike mikrotjenester som tar for seg de forskjellige leddene i prosessen. Vi har fire forskjellige tjenester, og vi har brukt både ulike databaseløsninger og programmeringsspråk for samtlige av dem, sier Kolstad.

Typescript og Javascript

De fire forskjellige mikrotjenestene har fått navnene Historics, Inventory, Catalog og Analytics. Tre er skrevet i Typescript, og ett i Javascript.

Når det kommer til databasevalg har de benyttet seg av InfluxDB, MongoDB og Neo4J.

– Hvorfor har dere lekt sånn med teknologien?

– Vi fikk velge hva vi ville bruke selv, og da valgte vi selvfølgelig det nyeste og kuleste som er nå om dagen. En av utfordringene når man går for så ny teknologi er at man støter på problemer som det ikke finnes noen dokumentasjon på og ikke helt hadde sett for oss. Allikevel har vi klart å komme oss videre, og vi har fått god hjelp fra ulike diskusjonsforumer.

Presenteres på itDAGENE

– Selvfølgelig har det tatt litt lengre tid enn hva vi kanskje hadde trengt å bruke, men det har også vært det som har gjort prosjektet så lærerikt. Vi har hatt veldig gode veiledere som har hjulpet oss når vi har stått fast, forklarer NTNU-studenten. 

I neste uke skal klesskapet vises frem på itDAGENE på Gløshaugen. 

– Da skal vi demonstrere hva tingens internett-teknologien er i stand til å gjøre. Vi vil selvfølgelig også reklamere for sommerprosjektet, da dette har vært en veldig god mulighet for oss. Vi håper derfor at vi kan hjelpe til med å rekruttere noen nye studenter som vil jobbe med tilsvarende prosjekterer neste sommer, sammenfatter Kolstad.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.