Apple-sjef Tim Cook tar ut gigantbonus

Da han tok over roret i Apple fjernet han mye «ugress» i ledergruppen. Nå kommer gigant-bonusene på løpende bånd

Apple-sjef Tim Cook fikk torsdag med seg enorme verdier da han innfridde kravene i bonusavtalen sin.
Apple-sjef Tim Cook fikk torsdag med seg enorme verdier da han innfridde kravene i bonusavtalen sin. (Bilde: NTB Scanpix)

Torsdag i forrige uke fikk Apple-sjef Tim Cook en bonus som får de fleste til å himle med øynene. 56-åringen får verdier for 742 millioner kroner etter at han nok en gang har tatt selskapet til nye høyder på børsen. Det skriver The Guardian.

Bonusen på 560.000 aksjer kan fort vise seg å bli verdt mye mer om kursen fortsetter å klatre på den amerikanske børsen. Dagens kurs gir en fasit på 1595 kroner per aksje.

Gir bort nesten alt

Men 56-årige Cook er ikke grådig. I 2015 fortalte han det amerikanske magasinet Fortune at han planla å gi bort mye av pengene han tjener hos Apple.

Den lukrative bonuspakken sikret Cook seg da han begynte som Apple-sjef i 2011. Lønnspakken til Cook baserer seg på blant annet på hvor godt Apple-aksjene presterer på S&P 500-indeksen. 

56-åringen vil hvert år motta en bonus av samme størrelsesorden frem til august 2020 om han holder sin del av avtalen. Når den lukrative bonusordningen avsluttes i 2021 vil han få en siste utbetaling på 1,26 millioner aksjer, før en ny bonusavtale kanskje skal reforhandles.

Skyhøy kurs

Den skyhøye aksjekursen gjør også Apple til det mest verdifulle selskapet i verden. 

Cook tok over som Apple-sjef for avdøde Steve Jobs i 2011. Da hadde han rukket å jobbe i selskapet i 13 år. 56-åringen har tidligere fungert i toppjobber hos både IBM og Compaq, og ble rekruttert til Apple av Jobs selv.

Etter at Cook tok over roret skjedde det flere store endringer i selskapets ledergruppe. 

Kvittet seg med «ugress»

56-åringen gjorde det da klart at han ville kvitte seg med «ugress» som ikke gikk passet inn i den sosiale profilen til teknologiganten.

Cook mener at så lenge selskapet har en klar strategi og gjennomføringsevne, kommer de langt så lenge de har ansatte med seg. 

– Om du som selskap klarer å kombinere de tre faktorene, blir verden et bedre sted, forklarte han i et foredrag ved Duke universitetet i Nord-Carolina i 2013.

Kommentarer (7)

Kommentarer (7)
Til toppen