SIKKERHET

Danmark hever trusselnivået: Risikoen for pro-russiske hackerangrep stiger

Endringer i aktiviteten hos pro-russiske grupper de siste ukene får Center for Cybersikkerhed i Danmark til å heve trusselnivået fra «lav» til «middels».

Center for Cybersikkerhed i Danmark hever trusselnivået for cyberangrep fra «lav» til «middels».
Center for Cybersikkerhed i Danmark hever trusselnivået for cyberangrep fra «lav» til «middels». Illustrasjon: Colourbox
Lasse Skovgaard, Version 2
21. mai 2022 - 18:00

Center for Cybersikkerhed (CFCS) i Danmark hever trusselnivået for cyberangrep fra «lav» til «middels» fordi pro-russiske aktivister de siste ukene også har rammet mål i vesteuropeiske land.

Det skriver CFCS, som hører til under Forsvarets Efterretningstjeneste (FE), i en pressemelding som følger den nye trusselvurderingen.

Et trusselnivå på «middels» betyr: «Det er en generell trussel. Det er kapasitet og/eller hensikt og mulig planlegging. Angrep/skadevoldende aktivitet er mulig.»

CFCS hever trusselnivået på bakgrunn av trusselen fra aktører som vil ramme Danmark på grunn av krigen i Ukraina.

Angrep mot flere land

Cyberangrep kan anta ulike former og rettes mot ulike symbolske mål. Det har nylig vært overbelastningsangrep mot myndigheters hjemmesider i blant annet Estland, Romania og Latvia, banker i Polen og TV- og radiostasjoner i Tsjekkia.

Cyberaktivisme kan også finne sted i form av hacking og lekkasjeangrep og defacement av hjemmesider, som CFCS skriver i trusselvurderingen.

CFCS mener det er mulig at spesielt pro-russiske hackere vil angripe mål i Danmark. Pro-russiske aktivistgrupper har tidligere angrepet bedrifter og myndigheter i blant annet Tsjekkia, Polen og Estland. Aktivister kan være interessert i å straffe eller påvirke dansk støtte til Ukraina eller dansk press mot Russland.

Også mulige mål i Ukraina

Anti-russiske hackere, for eksempel tilknyttet Anonymous, kan ønske å ramme organisasjoner med tilknytning til Russland eller mål i land som de mener ikke gjør nok for å støtte Ukraina.

Trusselen gjelder derfor også for danske organisasjoner eller personer med relasjoner til Ukraina, som kan bli rammet av angrep rettet mot mål i Ukraina. Danske ofre kan for eksempel få lekket personlige opplysninger i forbindelse med hacking og lekkasjeangrep rettet mot organisasjoner i Ukraina.

Denne artikkelen ble først publisert på Version 2

– Det kommer også meldinger fra Finland og Nord-Norge om samme fenomen, sier Must-sjef Thomas Nilsson.
Les også

Svensk E-tjeneste: Alvorlige GPS-forstyrrelser i romjulen

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.