SIKKERHET

Danmark hever trusselnivået: Risikoen for pro-russiske hackerangrep stiger

Endringer i aktiviteten hos pro-russiske grupper de siste ukene får Center for Cybersikkerhed i Danmark til å heve trusselnivået fra «lav» til «middels».

Center for Cybersikkerhed i Danmark hever trusselnivået for cyberangrep fra «lav» til «middels».
Center for Cybersikkerhed i Danmark hever trusselnivået for cyberangrep fra «lav» til «middels». Illustrasjon: Colourbox
Lasse Skovgaard, Version 2
21. mai 2022 - 18:00

Center for Cybersikkerhed (CFCS) i Danmark hever trusselnivået for cyberangrep fra «lav» til «middels» fordi pro-russiske aktivister de siste ukene også har rammet mål i vesteuropeiske land.

Det skriver CFCS, som hører til under Forsvarets Efterretningstjeneste (FE), i en pressemelding som følger den nye trusselvurderingen.

Et trusselnivå på «middels» betyr: «Det er en generell trussel. Det er kapasitet og/eller hensikt og mulig planlegging. Angrep/skadevoldende aktivitet er mulig.»

CFCS hever trusselnivået på bakgrunn av trusselen fra aktører som vil ramme Danmark på grunn av krigen i Ukraina.

Angrep mot flere land

Cyberangrep kan anta ulike former og rettes mot ulike symbolske mål. Det har nylig vært overbelastningsangrep mot myndigheters hjemmesider i blant annet Estland, Romania og Latvia, banker i Polen og TV- og radiostasjoner i Tsjekkia.

Cyberaktivisme kan også finne sted i form av hacking og lekkasjeangrep og defacement av hjemmesider, som CFCS skriver i trusselvurderingen.

CFCS mener det er mulig at spesielt pro-russiske hackere vil angripe mål i Danmark. Pro-russiske aktivistgrupper har tidligere angrepet bedrifter og myndigheter i blant annet Tsjekkia, Polen og Estland. Aktivister kan være interessert i å straffe eller påvirke dansk støtte til Ukraina eller dansk press mot Russland.

Også mulige mål i Ukraina

Anti-russiske hackere, for eksempel tilknyttet Anonymous, kan ønske å ramme organisasjoner med tilknytning til Russland eller mål i land som de mener ikke gjør nok for å støtte Ukraina.

Trusselen gjelder derfor også for danske organisasjoner eller personer med relasjoner til Ukraina, som kan bli rammet av angrep rettet mot mål i Ukraina. Danske ofre kan for eksempel få lekket personlige opplysninger i forbindelse med hacking og lekkasjeangrep rettet mot organisasjoner i Ukraina.

Denne artikkelen ble først publisert på Version 2

Hos brikkegiganten Intel ser man weben som dagens sentrale plattform, og derfor er det viktig at firmaets maskinvare kan yte optimalt, også når teknologiene er HTML, Javascript og CSS, påpeker webarkitekt Kenneth Christiansen.
Les også

Javascript 2024: Slutt på tomme løfter, mener web-arkitekt

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.