SIKKERHET

Dansk servicegigant rammet etter skadevareangrep

Selskapets tjenester er trolig i bare begrenset grad berørt.

Denne gang må ISS gjøre skadebegrensningen internt. Bildet er fra en hendelse i København i 2008.
Denne gang må ISS gjøre skadebegrensningen internt. Bildet er fra en hendelse i København i 2008. Foto: <a href="https://commons.wikimedia.org/wiki/File:ISS_VW_LT_%C3%98sterbro.jpg">EPO/Wikimedia</a>
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
21. feb. 2020 - 10:33

Det danske serviceselskapet ISS, som tilbyr tjenester innen blant annet rengjøring, catering, kontorstøtte, sikkerhet og vaktmestertjenester i en rekke land, inkludert Norge, ble mandag denne uken rammet av et omfattende skadevareangrep. 

Dette opplyser en talsperson for selskapet, Rajiv Arvind, til Version2

Norgeshus tok raskt en beslutning om åpenhet etter datainnbruddet. Måneder gikk, men ingen ringte og spurte. Ikke før nå.
Les også

Hackere slo til mot Norgeshus: Tilgangen ble solgt videre – først etter én måned gikk systemene ned for telling

– For å isolere hendelsen, ble en rekke systemer stengt på tvers av kontorer og land. Ulike spesialister ble tilkalt. Det jobbes fortsatt med å gjenopprette systemene visse steder, forteller Arvind. 

Driften lite påvirket

Selskapets nettsted har i stor grad vært utilgjengelig i denne perioden. Det er erstattet av en plakat hvor det opplyses om angrepet. Der heter det at rotårsaken er identifisert, og at selskapet samarbeider med etterforskningseksperter, hostingleverandør og et spesielt, eksternt innsatsteam for gradvis gjenoppretting. 

Visse systemer har allerede blitt gjenopprettet. Det skal ikke være noen indikasjoner på at kundedata har blitt kompromittert. Selskapet har som mål at IT-angrepet og gjenopprettelsen av systemene i ingen eller begrenset grad skal forstyrre selskapets tjenester. Store deler av virksomheten består i at mennesker utfører tjenestene i kundenes lokaler.

Disse forventningene kan ha ført til at selskapet har blitt relativt pent behandlet på børsen. Riktignok falt aksjekursen med 2,6 prosent på onsdag denne uken, da nyheten ble kjent. Men ifølge den danske avisen Finans steg kursen med 1,3 prosent igjen allerede torsdag. 

Myheritage er en mye brukt tjeneste for slektsforskning. Her vises en del av et påbegynt slektstre over det norske kongehuset.
Les også

Norske Myheritage-kunder kan være berørt av løsepengeangrep

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.