BEDRIFTSTEKNOLOGI

Danske pirater truer handelen

Danskene estimerer at det ble distribuert over 3,35 millioner ulovlig kopierte spilltitler i fjor. Til sammenligning skal 1,45 millioner data- og videospill ha blitt kjøpt gjennom offisielle kanaler.

Herman Berg
9. mai 1999 - 15:00

Det er Medierådet for Barn og Unge i Danmark som offentliggjør disse tallene.

Rådet har beregnet at det ble distribuert til sammen 4,8 millioner data- og videospill på det danske markedet i 1998. To tredeler av disse spillene var altså piratkopierte og de fleste av de ulovlige eksemplarene var PC-spill.

Men tallene er heftet med en del usikkerhet.

Medierådet har delt markedet inn i PC, Sony Playstation og Nintendospill. Det er åtte store distributører som står for 80 prosent av markedet, mens 20 prosent sørger for parallellimport. To større uavhengige distributører, som har spesialisert seg på parallellimport og subdistribusjon, har valgt å ikke rapportere tall i undersøkelsen.

Samlet omsetning i forbrukerleddet (inkludert moms) er anslått til 550 millioner danske kroner. Av denne omsetningen står Playstation for 55 prosent med 700.000 spill, PC-spill 35 prosent (650.000 spill) og Nintendo 64 for 10 prosent (100.000 spill).

På piratsiden er det imidlertid PC-spill som dominerer. Bransjen regner med at det blir piratkopiert tre millioner PC-spill i året. Playstation-kopieringen skal utgjøre halvparten av den offisielle omsetningen (350.000). Det lave antallet skyldes både teknologien og at brukerne er yngre enn PC-spillerne.

Når det gjelder Nintendo 64 blir det anslått til ikke-ekisterende kopiering siden spillene er oppbevart på en cartridge (i motsetning til CD og diskett) som kun kan kopieres med profesjonelt utstyr.

Den vanskelige beregningen av piratkopieringen er delt opp i to; den organiserte og den private kopieringen.

Den organiserte foregår på samlebånd med en cirka omsetning på mellom 60 og 100.000 CD-pakker i året. Disse blir produsert på fabrikker (såkalte sølv-CDer) hvor pakker på mellom fem og 12 CDer i hver blir sendt til kundene. De fleste av disse spillene er helt ferske på markedet, og går gjennom mange ledd før de ankommer fabrikkene for brenning.

Bransjen regner med en tapt omsetning på mellom 12 og 30 millioner danske kroner på akkurat denne virksomheten.

Vanskeligere er det å finne ut av den ulovlige kopieringen til privat formål på såkalte gull-CDer. Rådet har tatt utgangspunkt i hvor mange blanke CDer som selges, og at det nå er mulig å få tak CD-ROM -brennere på det danske markedet ned til 2.000 kroner.

Bransjen mener at bruk av CD-ROM til legale formål som back-up av data og lignende er særdeles liten i forhold til kopiering av spill og musikk.

I januar ble en piratliga rullet opp i Danmark med en estimert årlig produksjon på 125.000 CDer (se egen relatert sak under denne artikkelen). De hadde først og fremst brent mange program ulovlig fra internettet.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.