BEDRIFTSTEKNOLOGI

Danske UMTS-lisenser koster fra en halv milliard og oppover

I Danmark er det fire GSM-operatører i dag. Når den danske regjeringen nå opplyser at fire UMTS-lisenser skal auksjoneres ut 5. september, er det allerede klart at det blir en auksjon av det kjedelige slaget.

Frode Eriksen
15. juni 2001 - 05:53

Auksjonen i Danmark vil starte på i overkant av 500 millioner kroner per lisens. Med fire eksisterende mobiloperatører og altså fire nye lisenser, er det bare en nordisk telefusjon der ett av de danske selskapene inngår, som kan gjøre auksjonen spennende.

I flere andre europeiske UMTS-auksjoner har antallet lisenser stort sett ligget over antall GSM-operatører. Likevel ble antallet budgivere i enkelte av de senest avholdte ausjonene, for eksempel i Sveits, redusert til like mange som antall UMTS-lisenser.
Forskningsminister Birte Weiss, sier at en i valget av auksjonsform ikke har tatt hensyn til situasjonen i telekombransjen. I Norge, Sverige og Finland er UMTS-lisensene tildelt etter anbudsprinsippet, der de interesserte deltakerne bød ved hjelp av utbyggingstakt og geografisk dekning.


De fire danske GSM-operatørene er Tele Danmark (TDC), Sonofon, Telia Danmark og Orange.

Vinnerne av den danske UMTS-kampen vil måtte akseptere noen krav, så som det å dekke 80 prosent av befolkningen eller 35 prosent av arealet, innen 2008. I Danmark legges det også vekt på at aktørene ikke kan samarbeide om nettutbyggingen.

Mobilpenetrasjonen i Danmark er 66,2 prosent og Tele Danmark har en markedsandel på 51 prosent.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.