Smittestopp-appen

Data fra Smittestopp-appen ikke slettet som lovet – FHI beklager

Tirsdag sendte Folkehelseinstituttet ut tekstmelding om å deaktivere Smittestopp-appen – også til telefonnumre de skulle ha slettet for lengst.

Tirsdag fikk mange tekstmelding fra FHI om Smittestopp-appen – også flere som ikke skulle ha den.
Tirsdag fikk mange tekstmelding fra FHI om Smittestopp-appen – også flere som ikke skulle ha den. (Montasje: Harald Brombach/Sarah McDonald Gerhardsen)

Tirsdag sendte Folkehelseinstituttet ut tekstmelding om å deaktivere Smittestopp-appen – også til telefonnumre de skulle ha slettet for lengst.

Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 235,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »

Oppdatert: Lagt inn kommentar fra Datatilsynet nederst i saken.

Etter at Datatilsynet varslet om midlertidig forbud mot å samle inn data i Smittestopp-appen, var det flere som mottok tekstmelding fra Folkehelseinstituttet (FHI) om å deaktivere appen.

Det gjorde også flere som hadde avinstallert appen for lengst, på tross av at FHIs vurdering av personvernkonsekvenser fastslår at alle data skal slettes dersom appen ikke rapporterer inn data innen syv dager etter at appen avinstalleres.

Les også

Melder avvik til Datatilsynet

Fungerende assisterende direktør i FHI, Gun Peggy Knudsen, forteller til Digi.no at de hittil har fått melding fra elleve brukere om at de har fått SMS selv om de har slettet appen for lenge siden.

Ifølge Knudsen er grunnen trolig at brukerne har lastet ned appen og registrert telefonnummer, og så slettet appen før den har blitt aktiv. Telefonnummeret skal da ha blitt lagret i en egen database, men uten tilhørende GPS- eller Bluetooth-data som styrer slettingen.

– Slik skal det selvfølgelig ikke være. Disse telefonnumrene skulle vært slettet da brukeren avinstallerte appen. Vi beklager dette, og melder i dag avvik til Datatilsynet og sier fra til brukerne som har meldt fra om dette til oss, sier Knudsen.

– Vi har gjennomført omfattende risiko- og sårbarhetsanalyser for å lukke feil og sårbarheter, men akkurat denne feilen kjente vi ikke til. Det er kun telefonnummer som er blitt lagret, og ikke annen informasjon om brukeren. Prosessen med å slette alle data i løsningen ble startet i går ettermiddag og er nå ferdig.

– Dårlig unnskyldning

Helle Thorsen er en av dem som fikk melding fra FHI selv om hun har slettet appen for lengst. Hun installerte den i løpet av de første dagene den kom, men avinstallerte den igjen ganske raskt, da det på det tidspunktet fortsatt var problemer med at den slukte strøm.

Hun etterlyste svar fra instituttet på Twitter om hvorfor de fortsatt hadde telefonnummeret hennes lagret, og andre brukere meldte i Twitter-tråden om det samme. Flere er kritiske til at FHI ikke har bedre oversikt over dataene de har samlet inn.

 

Thorsen er heller ikke spesielt imponert over forklaringen FHI har gitt Digi.no. 

– Det er jo en sykt dårlig unnskyldning. Men det har jo vært bortforklaringer siden de første innsigelsene til appen kom fra Datatilsynet, og det gjør at jeg mister tillit til hele konseptet. Det er for dårlig gjennomtenkt og gjennomarbeidet, sier hun.

Hun er heller ikke overbevist om at hun vil reinstallere appen og ta den i bruk hvis det skulle bli aktuelt i fremtiden.

– Nå er jeg veldig skeptisk. Det kommer an på hvilket format den har, for hele opplegget med flere formål og sentral lagring – da må de overbevise om at den nye versjonen har løsninger som er akseptable. Jeg er ikke imot konseptet, men det må være overbevisende at de kommer med løsninger som fungerer etter hensikten, sier hun.

Datatilsynet bekrefter avviksmelding

Datatilsynets kommunikasjonsdirektør Janne Stang Dahl bekrefter at FHI har sendt inn en avviksmelding.

— Når vi har behandlet saken ferdig, kan vi si mer om det eventuelt er et brudd på personopplysningsloven.  Vi må se nærmere på hva som er skjedd, og hvilke tiltak som ble satt inn da avviket ble oppdaget. Når vi har vurdert saken ferdig, vil vi også kunne si mer om alvorlighetsgraden, sier Dahl.

Les også

Kommentarer (0)

Kommentarer (0)
Til toppen