Datagiganter til rettssak mot svensk oppfinner

Den svenske oppfinneren Håkan Lans risikerer å bli saksøkt av store amerikanske dataselskap. Håkan Lans har tapt en rettssak mot disse selskapene og nå vil selskapene hevne seg ved å gå til motsøksmål.

Håkan Lans beskrives av svenske medier som en av de mest fremgangsrike oppfinnere i landet. Men nå står Lans i fare for å bli saksøkt av flere store amerikanske dataselskap.

Årsaken er en krangel om patenter. Elleve dataselskap i USA har brukt Håkan Lans patenterte fargegrafikk for datamaskiner, men har ikke kompensert han for dette. I tidligere rettsprosesser seiret Lans en historisk seier da han vant mot den japanske dataprodusenten Hitachi, samtidig som han ble enig med IBM.

Men han tapte flere av de andre rettssakene, grunnet bagatellmessige feil i stemningen mot flere andre selskaper. Årsaken var ifølge den svenske avisen Dagens Industri at han gikk til rettssak under sitt eget navn, mens patentrettighetene var på han heleide selskap Uniboard AB.

Elleve dataprodusenter har i etterkant av rettssaken Lans tapte gått til motsøksmål mot svensken. De vil ha erstatning for den skade som rettsprosessene har påført deres respektive varemerker, skriver Dagens Industri.

Blant de amerikanske selskapene som nå går til sak mot svensken er Dell, Compaq og Gateway representert. Alle er ledene i verden på datamaskiner.

Vinner disse frem i amerikanske rettssaler kan regningen bli meget stor for Håkan Lans.

Den svenske regjeringen har allerede meldt sin interesse for saken, og handelsminister Leif Pagrotsky lover å hjelpe oppfinneren.

- De har i praksis stjålet Lans sitt patent. Og nå kan han bli tvunget til å betale kjempesummer. Dette er verre enn den verste karikatur på hvordan advokater kan vri prosesser i USA, sier Leif Pagrotsky til den svenske avisen Aftonbladet.

Til toppen