BEDRIFTSTEKNOLOGI

Datainnbrudd mot oppklaring

Ingen av Telia Internetts norske kunder var blant de som kunne finne sitt brukernavn og passord på et nettsted i Sverige før helga. Over 200.000 brukernavn og passord, i hovedsak privatkunder, ble natt til torsdag funnet på et nettsted før Telia fikk sperret stedet.

Frode Eriksen
24. aug. 1998 - 17:19

Natt til torsdag forrige uke ble det funnet flere lister med brukernavn og passord til Internett-kontoer tilhørende i hovedsak privatkunder, fritt tilgjengelig på Internett. Det ble slått full alarm hos Telia Internett som siden lar lagt ned mye tid og ressurser på å avklare hva som har skjedd.

Innbruddet har allerede kostet millioner av kroner ifølge sjefen for Telias kunderelasjoner, Ralf Arnestig. Han sier til digi.no at det fantes norske kunder blant de 197.000 brukernavnene og passordene som ble funnet på et nettsted, men at en så langt ikke har funnet noen korrekte passord for de norske kundene, slik at heller ingen blir byttet.

Han sier at bare en del av brukernavnene hadde korrekt passord knyttet til seg, men han vil ikke si hvor mange. Uansett vil alle kundene dette gjelder få nytt passord, senest i løpet av denne uken.

- Det har ikke vært god nok sikkerhet, konstaterer Arnestig, som sier at selve innbruddet skjedde for to måneder siden, men at det var først natt til fredag sist uke at en oppdaget at listene over Internett-kundene lå ute på et nettsted.

Han regner med at de elektroniske sporene etter gjerningsmennene vil kunne oppklare saken. - Vi stenger telefonabonnementet for inntil ett år til kunder som bruker sin telefon for å ulovlig benytte andre kunders Internett-konti, og på samme måte som vi kjenner til slike tilfeller regner jeg med at vi vil få vite hvem som står bak dette.

Ifølge Computer Sweden har ADB-kontoret til Göteborg kommune bekreftet at hjemmesiden med brukernavn og passord lå på en server som ble brukt av den kommunale voksenopplæringen i byen. Det er flere ting som tyder på at innbruddet var en slags protestaksjon mot høye priser hos Telia. Svenske Internetworld skriver at det i begynnelsen av filen med brukernavn og passord står "Allt vi ville ha var Internet till NORMAL taxa".

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.