Dataprogram deler ut dødsstraffene

Dataprogram deler ut dødsstraffene

Kina har tatt i bruk et avansert dataprogram som tolker saksdokumenter og deler ut blant annet dødsstraff.

Kinesiske myndigheter er kritisert av mange for omfattende bruk av dødsstraff for mange typer kriminelle handlinger. Offisielt henrettet Kina 1770 mennesker i fjor, men grupper som Amnesty mener at det faktiske tall ligger mye høyere.

Og nå kan det bli ytterligere fart i dommene. Stadig flere domstoler i landet tar i bruk et nytt og avansert IT-system som anbefaler straff, skriver den engelske avisen Daily Mail.

Systemet er utviklet av Bejing-selskap Boya-Yingjie Communication Science og innholder en database med alt kinesisk lovverk samt dommer i veldig mange typer saker. Dataprogrammet skal kunne takle over 100 typer saker, fra voldtekt og mord til ran og tyveri av statshemmeligheter.

I Kina har veldig mange typer saker mulighet for dødsstraff. Bigami, bensintyveri, skattesvindel og datahacking kan straffes med døden.

Meningen med programmet og myndighetens bruk skal være å redusere problemet med korrupte dommere og forskjeller fra en landsdel til en annen. Foreløpig er programmet tatt i bruk i en del provins-dommstoler, og skal trolig tas i bruk i alle domstoler på dette nivået.

Programmet, som har fått kallenavnet "straffe-kalkulator" fores med saksdata og kommer så med en anbefalt straff. Meningen er dog at programmet skal være et støtteverktøy for dommeren og ikke bestemme alene, men kritikere mener at late dommere fort kan komme til å misbruk systemet og la systemet avsi en dom i stedet for å gjennomføre lange rettssaker.

Programmet har vært i bruk en stund ved domstolen i Shandong-provinsen og har vært med på å bestemme straff i 1500 saker, skriver Daily Mail.

Sjefdommeren i provinsen, Wang Hongmei, mener at programvaren kan redusere problemer som skapes av korrupte eller dårlig utdannede dommere.

Til toppen