STRØMFORSYNING

Datasenter erstatter diesel-aggregatene med hydrogendrevet nødstrøm

Alt for å bli mer klimavennlige.

Tegning av datasenteret nederlandske NorthC skal åpne i Groningen.
Tegning av datasenteret nederlandske NorthC skal åpne i Groningen. Illustrasjon: NorthC
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
16. feb. 2022 - 13:00

Det nederlandske datasenterselskapet NorthC fortalte denne uken at selskapets nye datasenter i Groningen vil være det første i Europa som tar i bruk hydrogendrevne brenselceller til nødstrøm. De fleste datasentre bruker i dag dieseldrevne aggregater til dette, i tillegg til batterier. 

NorthC undersøker nå om det er mulig å bruke hydrogen som drivstoff i dieselaggregatene ved selskapets øvrige datasentre. Dette vil være mindre effektivt enn brenselcellene som konvertere hydrogenet direkte til strøm, men kan gjøre det mulig å forlenge levetiden til aggregatene samtidig som CO2-utslippene reduseres. 

Eirik H. Blix i Blix Solutions har kjøpt alle aksjene i Nordic Hub Datasenters AS. Det dobler antallet kvadratmetre datasenter de rår over til 2000.
Les også

Blix Solutions: Kjøper datasenter – dobler kapasiteten

Dyrere nå, men lønnsomt på sikt?

Riktignok er det ikke slik at dieselaggregatene er i bruk hele tiden. Tvert imot er det sjelden det er bruk for dem. Men ifølge NorthC må de likevel testkjøres månedlig, noe som innebærer betydelige CO2-utslipp. 

Brenselcellene ved datasenteret i Groningen skal i første omgang ha en samlet effekt på 500 kilowatt. De er dyrere i innkjøp enn tradisjonelle dieselaggregater, men NorthC forventer at de vil bli lønnsommere over tid, blant annet på grunn av økende priser på diesel og potensielt lavere hydrogenpriser. Selskapet opplyser at brenselcellene ventes å kunne brukes i minst 20 år. 

Hydrogenet som NorthC skal bruke ved datasenteret i Groningen, skal produseres med strøm fra vind- og solkraftanlegg. Det er ventet at brenselcellene vil være i drift innen midten av juni i år.

Digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung la i dag fram forslaget til ny ekomlov.
Les også

Første loven som regulerer datasentre

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.