DIGITALISERING OG OFFENTLIG IT

Datasystem ute av drift på Oslo universitetssykehus – kriseledelse satt

Oslo universitetssykehus har satt kriseledelse etter problemer med databasen til pasientjournalen. Det skal ikke være snakk om et dataangrep.

Et viktig datasystem på Oslo universitetssykehus er nede.
Et viktig datasystem på Oslo universitetssykehus er nede. Foto: NTB
15. jan. 2022 - 16:14

Torsdag kveld sluttet meldingstjenesten i datasystemet DIPS, som står for Distribuert Informasjons- og Pasientdatasystem i Sykehus, å fungere.

– Hele sykehuset må nå jobbe manuelt. Alt går saktere. Spesielt akuttmottaket opplever situasjonen som særlig utfordrende, sier medisinsk direktør Hilde Myhren på Oslo universitetssykehus i en pressemelding.

Sykehuspartner, som har ansvaret for datatjenestene, sier til NRK at det ikke er snakk om et dataangrep.

Sykehuset har oppbemannet

Sykehuset følger etablerte nødrutiner som innebærer utstrakt manuell håndtering, og har satt krisestab. De melder at hendelsens beredskapsnivå er grønn.

– Per nå er vurderingen at situasjonen ikke går utover liv og helse. Sykehuset har oppbemannet flere steder. Vi kan sette inn ytterligere flere ressurser ved behov. Neste steg vil være å be om avlasting fra andre sykehus, hvis det er behov for det, sier Myhren.

Pressevakt Hedda Holth sier til NTB at det går bra med liv og helse enn så lenge, men at det at flere ting må gjøres manuelt skaper utfordringer.

– Det er mye informasjon som skal fram og tilbake, med inn- og utskrivninger, undersøkelser og svar på disse og slike ting, sier hun.

– Løpende vurdering

Sykehuspartner opplyser at de samarbeider tett med leverandørene for å løse problemene.

– Vi tar dette på fullt alvor og er i gul beredskap. Vi har satt inn nødvendige ressurser i dette arbeidet, sier Gro Jære, administrerende direktør i Sykehuspartner.

Kriseledelsen startet møtet klokken 16 og vil komme med oppdatert informasjon etter møtet.

– Det tas en løpende vurdering på om vi må be om avlasting, og vi vet nok mer om det etter møtet i kriseledelsen i ettermiddag, sier Holth.

EOS-utvalgets leder Astri Aas-Hansen har overlevert årsmeldingen til Stortinget, der den skal behandles.
Les også

E-tjenesten kritiseres for ulovlig innhenting: – Svært alvorlig

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.