Daytrading: Flokker seg foran dataskjermene

Hvor mange ganger har du ikke sett bilder fra USA av et rom fullt av folk som sitter som limt til monitorene? Da er sannsynligheten stor for at det er fra et online-tradingsenter.

Hvor mange ganger har du ikke sett bilder fra USA av et rom fullt av folk som sitter som limt til monitorene? Da er sannsynligheten stor for at det er fra et online-tradingsenter.

Brødrene Bob og Ed Bright var de første som startet tradingsentre utenfor selve den fysiske lokaliseringen av børsene. Dette skjedde i USA (selvfølgelig) på 80-tallet. Bright Trading er ment for profesjonelle tradere som også har bestått en internasjonal meglereksamen. Altså krever det en viss innsats for å få tilgang til senteret.

- For å gi folk muligheten til å trade uten å være børsmedlem startet vi et tradingsenter, sier Bob Bright til bransjebladet Technical Analysis of Stocks and Commodities.

- Tidligere måtte profesjonelle tradere enten være i New York, Chicago, Los Angeles eller San Francisco på børsene der. Nå, på grunn av teknologien, kan vi kopiere mye av tradingmiljøet på gulvet. (Red.anm: Du har sikkert sett på TV selv: Mennesker som skriker og skråler til hverandre. Det er faktisk et tradinggulv der kjøp og salg foregår på tegn og vink!). Fordelen med et tradingsenter er at du ikke trenger å være fysisk på børsen; du kan sitte å handle mer enn 3.000 kilometer unna selve børsen via nettet. Å ha utstyret og atmosfæren i et tradingrom gjør at dette er et reelt alternativ for mange profesjonelle tradere.

Det brødrene Bright gjorde var å samle alt under ett tak for å simulere et tradingmiljø. De startet opp i Chicago med mellom 50 til 60 aktive tradere plassert i ett rom.

- Etterhvert utviklet det seg slik at det var flere som pendlet til kontoret lange veier hver dag, noe som gjorde at behovet for flere tradingkotorer meldte seg. Så valgte kanskje en annen å flytte til en annen kant av landet og dermed var det opprettet et nytt kontor der. Slik endte vi opp med mer enn 32 kontorer som styres av en erfaren manager, sier han.

Et typisk tradingkontor hos Bright består av mellom 20 til 30 dataterminaler. Hver trader får tildelt fem monitorer, headset og telefon, mens TV'en med CNBC er i fellesrommet. Sentrene til Bright gir tilknyttede tradere de samme muligheter som for eksempel en megler i Merril Lynch. En trader betaler omtrent 600 dollar i måneden for å benytte seg av tjenestene.

De siste årene har det dukket opp flere slike tradingsenter. Motivasjonen bak det er først og fremst todelt: Å skape et miljø for tradere og lage et system som gjør at de faste kostnadene fordeles på flere. Men kravet for å bli tilknyttet varierer sterkt. Noen krever ikke annet en et minimumsinnskudd på 2000 dollar, og du kan trade gjennom deres systemer hvorenn du er i verden.

- Sammen med andre tradere får du en lettere forståelse for hva som virker og hva som ikke gjør det. Nå er det raskt 20 par øyne som følger med på nyhetsbildet. I tillegg blir kostnadene vesentlig redusert, og vi bestreber oss på gi våre tradere de billigste produktene. Det er når tradingen går trått at kostnadene spiller en vesentlig rolle. På grunn av at vi rekrutterer tradere som handler i store volum, kan vi forhandle meget gunstig kurtasje til våre tradere, sier brødrene Bright.

Traderne tilknyttet sentrene til Bright står for over en prosent av omsetningen på New York Stock Exchange (NYSE). Gjennom Bright er det billigere å trade på NYSE i stedet for Nasdaq. Faktisk oppfordrer senteret til å sky aksjer notert på Nasdaq.

Les her om hvorfor:

Dyr elektronikk på Nasdaq

Til toppen