ANALYSER

De fleste gratis mobilapper er integrert med mengder av eksterne tjenester

I gjennomsnitt godt over ti SDK-er.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
26. mai 2016 - 07:50

I en fersk rapport som denne uken ble omtalt av VentureBeat, presenterer selskapet SafeDK tall om bruken av tredjeparts SDK-er (Software Development Kit) i 35 000 av de mest populære gratisappene til Android.

SafeDK tilbyr selv verktøy som kan hjelpe utviklere av Android-apper til å overvåke og kontrollere tredjeparts SDK-er i deres egne apper. Selskapet skal på sikt også tilby tilsvarende verktøy til iOS.

Store mengder

I gjennomsnitt er 15,6 ulike, tredjeparts SDK-er integrert i hver app. Andelen er høyest i spill, i gjennomsnitt 17,5 SDK-er, og lavest i finansapper, i gjennomsnitt 12,75.

Antallet integrerte, tredjeparts SDK-er stiger sammen med populariteten til appen inntil den når 50 til 100 millioner nedlastinger, men faller kraftig for apper som er enda mer populære. Blant apper som er lastet ned mellom 1 og 5 milliarder ganger, er antallet slike SDK-er per app i gjennomsnitt på 9,1.

Men SafeDK har i utgangspunktet bare regnet med SDK-er som brukes aktivt. Selskapet har samtidig oppdaget at mange apper er kompilert med SDK-er som ikke er i aktiv bruk, men som kanskje har vært det i tidligere versjoner.

Dette kan i alle fall føre til unødvendig ressursbruk hos brukerne.

Nesten alle

Ikke overraskende er SDK-er fra Google helt i tet i Android-appene. Google Play Services benyttes 96,8 prosent av appene. Ifølge SafeDK inkluderer Google Play Services i alt 20 ulike pakker som utviklerne kan velge å bruke etter behov. Men nesten halvparten av appene i undersøkelsen har integrert hele SDK-et.

Også SDK-er fra Facebook er svært utbredt. 51,2 prosent av de analyserte appene benytter Facebook-SDK-er til for eksempel innlogging, deling og analyse.

Flurry, som eies av Yahoo, og Chartboost benyttes begge av rundt 20 prosent av appene.

Utbredelsen av SDK-er i gratis Android-apper, rangert etter SDK-kategori.
 

87,7 prosent av appene som omfattes av undersøkelsen inkluderer SDK-er med analysefunksjonalitet. De fleste app-utgivere er opptatt av hvordan appen faktisk brukes. 80,0 prosent av appene inkluderer ett eller flere SDK-er med annonsefunksjonalitet, mens drøyt halvparten – 55,6 prosent – inkluderer SDK-er som knytter appen til sosiale nettverk, først og fremst Facebook og Google+.

Firebase

Tallene i undersøkelsen er innhentet i april, altså før Google lanserte den nye utgaven av Firebase som tilbyr svært mye funksjonalitet. SafeDK kaller Firebase for et «uber-SDK» som kanskje har potensial til å snu opp-ned for SDK-markedet.

Selv om også apper til andre plattformer enn Android også kan integrere tredjeparts SDK-er, gir ikke denne undersøkelsen noe grunnlag for å si om omfanget i bruken av slike SDK-er er større eller mindre enn blant de 35.000 gratis Android-appene som har blitt analysert av SafeDK.

Hele rapporten er tilgjengelig via denne siden.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.