De ti verste virusene i 2001

Dette året har vært helt uten sidestykke i virus-sammenheng. Statistikken kan gjøre en stakkar redd, og det er ingen grunn til å tro at 2002 blir noen sommerferie ved sjøen, heller.

Dette året har vært helt uten sidestykke i virus-sammenheng. Statistikken kan gjøre en stakkar redd, og det er ingen grunn til å tro at 2002 blir noen sommerferie ved sjøen, heller.

Det nærmer seg slutten på året, og det er tid for oppsummering av hva som har foregått de siste tolv månedene. Det gjelder også på virusfronten, der antivirusselskapene i disse dager sender ut sine statistikker over hvilke virus og ormer som gjorde mest skade og infiserte flest systemer. Nå er det endel uenighet ute og går selskapene imellom, men de fleste ser ut til å ha samlet nok statistisk grunnmateriale til å kunne fastslå at Sircam
og Nimda er blant årets største skurker. Samtidig har de siste ukene blitt sterkt preget av Badtrans.B-ormen, som fortsatt ramler ned i innboksen til mange. Panda Software

mener Sircam og Disemboweler har stått for 40 prosent av alle infeksjoner i år. Tallet er basert på innsamlede data fra selskapets kundestøtte-avdelinger i 45 land, og viser at spion-ormen Sircam egenhendig har slåss seg opp til en "markedsandel" på 24 prosent, med Disemboweler på en god andreplass med 18 prosent av kaka.

Deretter kommer MTX-ormen, mener Panda, en trojaner/orm som klarte å ta en andel på 12 prosent.

Kanskje den mest irriterende av alle, iallefall for digi.nos virusavdeling, er Hybris. Den ramler til stadighet inn i innboksen, blir stoppet av antivirusprogrammet, og renses fra systemet. Men den kommer opp til ti ganger om dagen, og spiser tid og ressurser, og er etter hvert blitt et svært irriterende innslag i hverdagen. Den ble oppdaget på slutten av fjoråret, og holder koken med 10 prosent av infeksjonene.
Sophos har også ført statistikk, og har kommet frem til at Nimda er verstingen, med 27 prosent av infeksjonene i 2001. Der i gården har Sircam en andel på 20 prosent, deretter Magistr på 12 og Hybris på seks prosent.


Det er i hovedsak to hovedtyper virus, i forhold til infeksjonsmetode. Det er de som bruker sosial manipulasjon til å lure brukeren til å klikke på et vedlegg eller åpne en e-post, slik som Anna Kournikova-viruset og ILOVEYOU. På den andre siden har du de som bare benytter sikkerhetsfeil i programvare, så som Nimda, og på denne måten eksploderer i trynet på store deler av nettverden.

Her er Pandas liste over de ti verste for 2001:

Plass

Navn

% av alle infeksjoner

1

W32/Sircam

24.2%

2

W32/Disemboweler

18.1%

3

W32/MTX

12.5%

4

W32/Hybris

9.4%

5

VBS/Help

8.3%

6

W32/Magistr.B@mm

8.07%

7

W32/Navidad.B

5.6%

8

W32/Badtrans.B

5.1%

9

W32/Nimda.A

5.09%

10

W32/Nimda.D

3.3%


Til toppen