DEBATT

AI er ikke en trussel mot demokratiet, det er redningen

Sebastian Storvik skriver i dette tilsvaret at han ikke enig med professor Tor W. Andreassen i at kunstig intelligens må reguleres for at det ikke skal være en trussel mot demokratiet.

Sebastian Storvik er til daglig kommunikasjonssjef i Ice Norge, men skriver her som privatperson.
Sebastian Storvik er til daglig kommunikasjonssjef i Ice Norge, men skriver her som privatperson. Foto: Martin Perez
Sebastian Storvik, AI-entusiast og kommunikasjonssjef
21. apr. 2023 - 11:54

«Vi trenger en ny nasjonal AI-strategi», skriver Tor W. Andreassen, professor ved Norges Handelshøyskole, i en kronikk i Digi 14. april. Han hevder også at demokratiet i ytterste konsekvens vil være truet dersom vi ikke får mer regulering. Jeg er uenig.

Jeg tror AI kan være redningen for demokratiet, og kanskje mer spesifikt vestlige verdier som ytringsfrihet, privat eiendomsrett og frie markeder.

I dag teller vi over 8 milliarder mennesker på denne kloden. Vi kunne hatt det bedre, og vi kunne hatt det langt verre totalt sett. Men skal vi få det bedre, så må ting forbedres. Dette kalles innovasjon.

Nils-Ola Widme, næringspolitisk direktør i Abelia, under AI+ 2022-konferansen.
Les også

Skeptisk til at Datatilsynet får ansvaret for å følge opp AI Act

Matt Ridley argumenterer i sin bok How Innovation Works for de tre forutnevnte verdiene: ytringsfrihet, privat eiendomsrett og frie markeder - fordi de historisk sett har sørget for mest innovasjon. 

Ridleys påstand støttes også av fysiker David Deutsch som mener ytringsfrihet, og en kultur der kritikk er utbredt, er avgjørende for innovasjon.

Jeg vil hevde at en av de største truslene mot demokratiet er Kina, og hva enn du velger å kalle styresettet som praktiseres der. Kina har de siste årene økt sin maktposisjon betraktelig ved hjelp av en stor, lydig befolkning, som har resultert i en enorm arbeidskraft.

Denne fordelen kan erstattes med AI.

Google satte sin nye Gemini-bildegenerator på pause etter grove unøyaktigheter. Dette er et illustrasjonsbilde fra Googles presentasjonsvideo av Gemini.
Les også

Google innrømmer «pinlige» feil

Forutsetningen for å ha en stor nærmest utømmelig mengde arbeidskraft er snart redusert til AI + energi. To ressurser ingen naturlov hindrer oss i å skape mer av.

Dersom disse forutsetningene stemmer, er det da igjen innovasjon som vil være den viktigste driveren for utvikling, ressurser og makt.

Dermed vil samfunn som tilrettelegger for disse vestlige verdiene - være landene som sørger for mest forbedring for menneskeheten fremover.

AI + energi + vestlige verdier = optimal innovasjon.

AI, et resultat av innovasjon og vestlige verdier - kan dermed også være ressursen som redder de samme verdiene.

Det eneste som kan stoppe oss er mer regulering, som Ridley argumenterer for at er den største bremseklossen for innovasjon. 

Når reguleringen en gang kommer, reguler smart, og ikke hardt. Husk at regulering også er en risiko.

AI er ikke en trussel mot demokratiet, det er redningen.

Sebastian Storvik er til daglig kommunikasjonssjef i Ice Norge. Han er dessuten tidligere journalist i Teknisk Ukeblad Media, som står bak Digi.

Hanne Sofie Lindahl er tydelig på at det trengs både reguleringer og utvikling av ny teknologi som kan balansere og faktasjekke informasjonen som blir skapt av KI.
Les også

Teknologirådet: KI kan bli brukt for å påvirke ordskiftet i neste valg

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.