Debatt

Exitstrategi blir en akademisk øvelse

Å prioritere exitstrategi er som å ri ut i krigen uten hjelm.

Mats Thorvaldsen, daglig leder i Lindbak IT AS.
Mats Thorvaldsen, daglig leder i Lindbak IT AS. Foto: Pressebilde
Mats Thorvaldsen, daglig leder i Lindbak IT AS
3. juli 2025 - 09:49

Dette debattinnlegget gir uttrykk for skribentens meninger. Innlegg kan sendes til debatt@digi.no.

I det siste har det blitt mye snakk om at vi i Norge må ha en «exit-strategi» fra amerikanske skytjenester. Debatten handler om digital selvstendighet og politisk risiko, og det kan være gode grunner til å stille spørsmål ved hvor dataene våre havner.

La oss være ærlige: For mange små og mellomstore bedrifter (SMB) er dette først og fremst en akademisk øvelse. I virkeligheten er det nok å gjøre med helt grunnleggende sikkerhet.

Jeg har sett virksomheter som diskuterer dyre alternativer til Microsoft eller Google – mens de fortsatt har passord på post-it-lapper, ukrypterte backuper og kontoer uten tofaktor. Da blir det nesten komisk å bruke tid og penger på store prinsippdiskusjoner.

Trond Eilertsen er sjef i Computas, som opplever økt interesse for europeisk sky.
Les også:

Computas-topp om sky-skepsis: – Det er veldig få som har flyttet på seg

Millionprosjekt

Prisen på å bygge opp alternativer til de store amerikanske systemene er ikke småpenger. Det handler ikke bare om lisenser – du må investere i kompetanse, integrasjoner og drift. Mange tror dette er gjort på en ettermiddag, men realiteten er at du ofte må bygge opp hele IT-driftsmodellen på nytt. For en gjennomsnittlig SMB som kanskje har en eller to IT-ressurser – eller ingen i det hele tatt – er dette som å sette i gang et millionprosjekt uten egentlig å ha bestemt hvorfor.

Og ikke minst: Hvorfor gå foran som en slags Robin Hood hvis alle kundene dine, alle leverandørene dine og alle partnerne dine likevel bruker de samme amerikanske løsningene? Hva har du egentlig oppnådd da, utover å gjøre hverdagen mer komplisert og dyrere for deg selv?

Politisk rådgiver Gerald Folkvord i Amnesty international Norge. De er blant flere ideelle organisasjoner som opplever økt risiko ved bruk av amerikanske skytjenster under Trumps presidentskap.
Les også:

Skal være spesielt utsatt for å miste skytjenester: – Store problemer

Reduser risiko her og nå 

Jeg sier ikke at suverenitet ikke betyr noe. For noen virksomheter er det helt nødvendig å vurdere politiske og juridiske risikoer nøye. Det må de selvfølgelig gjøre.

Men for de fleste SMB-bedrifter som ikke driver med forsvarshemmeligheter eller store samfunnsfunksjoner, er det langt viktigere å begynne med det som faktisk reduserer risiko her og nå: gode passordrutiner, tofaktorautentisering overalt, oppdatert programvare, kontroll på hvem som har tilgang til hva, og jevnlige backuper du faktisk har testet.

Så kan man alltids drømme om uavhengighet fra amerikanske leverandører, men skal man være ærlig, så er det en prioritering som passer best for store virksomheter med mye penger og mange folk. For en alminnelig SMB er det mer enn godt nok å sitte stille i båten en stund til – og bruke ressursene på å tette de sikkerhetshullene som virkelig gjør at du en dag kan våkne til servere som er låst ned med løsepengevirus.

Arribatec i samarbeid med Eidsiva lanserer en skyplattform fra en av landets mest sikre fjellhaller. Fra venstre står Baard Mühlbradt og Erik Sundet fra Arribatec Cloud sammen med Hilde Walter Moland og Tore Baarstad fra Eidsiva Digital.
Les også:

Norsk skyplattform skal gi staten og kommuner en trygg havn

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.