DEBATT

Hvordan Twitter kan overleve Elon Musk

Det er mye som kan true Twitters fortsatte suksess, men Musk selv er kanskje den største trusselen, skriver professor Tor W. Andreassen i denne kronikken.

Elon Musk mener han har «frigjort» Twitter ved å kjøpe selskapet. Mange har allerede forlatt tjenesten på grunn av oppkjøpet, men det gjenstår å se om dette er noe som vil eskalere.
Elon Musk mener han har «frigjort» Twitter ved å kjøpe selskapet. Mange har allerede forlatt tjenesten på grunn av oppkjøpet, men det gjenstår å se om dette er noe som vil eskalere. Illustrasjon: Reuters/Dado Ruvic
Av Tor W. Andreassen ved NHH.
3. nov. 2022 - 16:00

Så kjøpte Elon Musk Twitter. «Fuglen er fri» skrev han samme dag. Som lovet, sa han umiddelbart opp en rekke ledere og ansatte.

Det store spørsmålet er om Twitter vil overleve Musk? Det er vanskelig å spå, men her er noen tanker.

Elon Musk er en smart fyr som vet hva han gjør. Han har sagt at han vil si opp 75 prosent av de ansatte, og at han vil gjøre Twitter til en åpen allmenning for ytring. Det kan bety at Donald Trump er velkommen tilbake. Han vurderer å tilby videoer for opplasting, som han vil ta betalt for å se. Men én ting er hva han kan og vil. En annen er hva markedet vil.

Kronikkforfatteren: Tor W.Andreassen, professor i innovasjon ved NHH. <i>Foto:  NHH</i>
Kronikkforfatteren: Tor W.Andreassen, professor i innovasjon ved NHH. Foto:  NHH

Twitter opererer i et tosidig marked av annonsørene og brukere med gjensidig avhengighet. Det gjorde også det sosiale nettverket Friendster, som gikk konkurs i 2018. Hva kan Musk lære av det? Svaret ligger i en akademisk disiplin som er kalt nettverk-vitenskap og det de kaller for effekten av oppløsning av sosiale nettverk.

Oppløsningsprosessen begynner med at brukere velger å forlate plattformen ofte på grunn av at kostnadene ved å bruke den stiger (for eksempel betalt for videoer), av prinsipielle årsaker (for eksempel at Musk eier plattformen), eller nytten og gleden blir borte ved å være der (for eksempel at Trump kommer tilbake).

Til å begynne med vil de som føler sterkest for ett av de tre forholdene forlate plattformen, etterfulgt av mindre aktive brukere. Deres venner opplever nå at de har færre kontakter og reduserer eller avslutter forholdet. Annonsørene opplever at det er færre spennende mennesker på plattformen og reduserer omfanget eller avslutter sin annonsering.

Det kritiske tallet for prosessens hastighet og omfang, er det man kaller K-faktoren. Dette er et tall for antall mennesker som en bruker er knyttet til. En høy K-faktor betyr at man er koblet til mange brukere.

Men det sentrale er ikke hvor mange venner en bruker har, men hvor mange venner vennene har. Når mange brukere med mange venner, som har mange venner, slutter å bruke Twitter, går det fort nedover.

Twitters styrke er at brukerne er tett koblet på hverandre – høy K-faktor - og at de er krysskoblet til andre interessegrupper som for eksempel økonomi, finans, politikk, sport, eller etnisitet. Dermed får man forbindelser som øker robustheten mot oppløsning.

Så hva kan senke Twitter? Faktum er at Twitter ikke har tjent penger åtte av de 10 siste årene. Med Musks overtakelse øker selskapet renteutgiftene med 1 milliard dollar hvert år. Selv for verdens rikeste mann, er dette krevende. Skulle Tesla-aksjene synke i verdi, er han ille ute.

Men kanskje den største trusselen er Elon Musk selv, som med sin «løs-kanon-på-dekk» atferd kan dytte vekk både annonsører og brukere. Dersom Musk gjør Twitter til en åpen allmenning for fri meningsytring uten redaktør eller ansvar for innhold styrt av algoritmer som fremmer sterke emosjonelle reaksjoner blant brukerne for å øke engasjementet, kan det starte dødsprosessen.

Mest sannsynlig vil Twitter overleve Elon Musk, men ikke de oppløsningsmessige og økonomiske tyngdelovene som Musk selv kan forårsake. Slik sett er han sin egen verste fiende. Ironien er at mens fuglen er fri, kan Musk være fanget i gjeld.

Twitterfugl  illustrasjon.
Les også

Brukere og annonsører flykter fra Twitter

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.