DEBATT

Norges Cyberforsvar: Vi beskytter og sikrer frihet og selvstendighet i den digitale tidsalderen

17. mai er en dag hvor nasjonen Norge feirer sin frihet og selvstendighet. Denne datoen markerer landets grunnlov og er et symbol på norsk nasjonal identitet. I dagens moderne verden har vår frihet og selvstendighet imidlertid fått en ny dimensjon – den digitale dimensjonen. Derfor er det viktig å erkjenne betydningen av et sterkt cyberforsvar for å sikre Norges frihet og selvstendighet i den digitale tidsalderen.

Norske soldater utstasjonert i Meymaneh i Afghanistan feirer nasjonaldagen i 2010. Cyberforsvaret er der Forsvaret er til en hver tid, hele tiden, skriver innleggforfatteren.
Norske soldater utstasjonert i Meymaneh i Afghanistan feirer nasjonaldagen i 2010. Cyberforsvaret er der Forsvaret er til en hver tid, hele tiden, skriver innleggforfatteren. Foto: PRT Meymaneh
Tor-Ståle Hansen
17. mai 2023 - 14:48

Cybersikkerhet har blitt en avgjørende faktor for en nasjons sikkerhet, og Norge er intet unntak. Som et høyt digitalisert samfunn og en pioner innen teknologi og innovasjon, er vi avhengige av et pålitelig og robust cyberforsvarssystem. I dagens moderne verden har cybertrusler blitt stadig mer sofistikerte og alvorlige. Fra statlige aktører til kriminelle organisasjoner og hacktivister er trusselen mot nasjonal sikkerhet nå mer digital enn noensinne.

Norges Cyberforsvar er en sentral enhet som spiller en avgjørende rolle i beskyttelsen av nasjonens digitale infrastruktur og informasjon. Denne enheten jobber tett med andre nasjonale og internasjonale organer for å overvåke, avdekke og motvirke cybertrusler. Deres oppgave er å sikre at Norge er i forkant når det gjelder å forstå, avdekke og respondere på digitale angrep.

Tor-Ståle Hansen skriver her som privatperson. <i>Foto:  Privat</i>
Tor-Ståle Hansen skriver her som privatperson. Foto:  Privat

Et sterkt cyberforsvar er viktig for å opprettholde vår digitale suverenitet og beskytte vår nasjonale identitet. Det handler om å bevare Norges evne til å styre og ta egne avgjørelser i den digitale verden. Det handler også om å beskytte våre økonomiske interesser, kritisk infrastruktur, personlige data og individuelle rettigheter. Norges frihet og selvstendighet er avhengig av vår evne til å motstå digitale trusler og opprettholde vår digitale suverenitet. 

Administrerende direktør Øyvind Husby i IKT Norge mener Norge må ta en ledende posisjon innen kunstig intelligens.
Les også

Norge taper KI-kappløpet i Norden

 17. mai-feiringen tar på seg enda større betydning når vi erkjenner den digitale dimensjonen av vår frihet. I dagens verden er den digitale sfæren en arena for samfunnsengasjement, ytringsfrihet og politisk deltakelse. Sosiale medier og digitale plattformer gir oss muligheten til å dele ideer, organisere og påvirke. Men samtidig utgjør de også en sårbarhet. Cyberangrep rettet mot disse plattformene kan true vår evne til å uttrykke oss fritt og engasjere oss i samfunnsdebatter.

På 17. mai feirer vi ikke bare vår historiske uavhengighet, men også vår digitale suverenitet. Vi feirer den friheten og selvstendigheten som Norge har oppnådd, både i den fysiske og digitale verden. Vi feirer de norske verdiene som gjør oss unike og sterke. Vi feirer vårt sterke engasjement for demokrati, menneskerettigheter og personvern, både i den virkelige verden og den digitale sfæren.

Feiringen av 17. mai er en påminnelse om at vår frihet og selvstendighet må forsvares på alle fronter. Det handler ikke bare om å ha et sterkt militært forsvar, men også om å være rustet til å møte trusler i den digitale verden. Det handler om å investere i kompetanse, teknologi og samarbeid for å sikre at våre digitale grenser er beskyttet.

Norges Cyberforsvar spiller en avgjørende rolle i å styrke vår digitale forsvarsevne. Gjennom kontinuerlig overvåking, analyse og respons på cybertrusler, jobber de for å sikre at våre datasystemer og informasjon er trygge. Dette krever et tett samarbeid med både offentlige og private aktører, nasjonalt og internasjonalt.

Nils Ivar Skaalerud, grunnlegger og COO hos Junglemap, skriver i kronikken at mange virksomheter enten bruker phishing-simuleringer for mye, eller tror at gjentatte simuleringer er nok til å skape bevissthet.
Les også

Den utbredte feilbruken av phishing-simuleringer er et problem

Feiringen av 17. mai gir oss også muligheten til å reflektere over de utfordringene vi står overfor i den digitale verden. Det er viktig å øke bevisstheten om cybertrusler blant befolkningen og oppmuntre til ansvarlig bruk av teknologi. Vi må alle ta ansvar for vår egen digitale sikkerhet ved å bruke sterke passord, oppdatere programvare jevnlig og være forsiktige med deling av personlig informasjon.

Samtidig må regjeringen fortsette å investere i cybersikkerhet og legge til rette for kompetansebygging innenfor dette feltet. Det er viktig å tiltrekke seg og utdanne talenter som kan bidra til å styrke Norges cyberforsvar. Samarbeidet med internasjonale partnere og organisasjoner er også essensielt for å utveksle kunnskap, erfaringer og beste praksis.

På 17. mai oppfordrer vi alle nordmenn til å reflektere over betydningen av et sterkt cyberforsvar for vår frihet og selvstendighet i den digitale tidsalderen. Vi skal være stolte av vår nasjonale identitet og feire de verdiene som gjør oss unike. Samtidig må vi være årvåkne og forberedt på å møte de digitale truslene som kan true vår frihet og selvstendighet. Gjennom samarbeid, investeringer og bevissthet kan vi sikre at Norge forblir et fritt og selvstendig land, både i den virkelige og digitale verden. 

Vår takk går til alle som står på vakt også på denne dagen, for vår frihet og selvstendighet – For alt vi har. Og alt vi er.

Gratulerer med dagen!

Det sitter langt inne for Høyre å ville forby næringer, men i dette tilfellet er det riktig, ifølge Nikolai Astrup.
Les også

Høyre og SV vil forby kryptoutvinning

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.