Deler ut 350.000 gratis-datamaskiner

1. desember starter Viasat utdelingen av 350.000 enkle datamaskiner til sine kunder. Her er hva boksene kan og ikke kan gjøre.

En lang rekke norske husstander vil i løpet av de neste månedene ta skrittet over i det digitale informasjonsalderen. Alle de som ikke har datamaskin, vil få sin første datamaskin i huset når ViaSat 1. desember starter utdelingen av sine digitale dekodere.

Viasat har ventet lenge og har skapt mye støy med sine planer. For selskapet kommer etter sin erke-konkurrent Canal Digital, men kjører også tøffere. I stedet for å ta seg betalt eller leie ut sin boks, deler Viasat ut sine dekodere med bare et fraktgebyr på 199 kroner. Her i Norge skal selskapet dele ut 130.000 bokser i løpet av mars.

I tillegg til de nye tjenestene Viasat kan selge til sine kunder, har selskapet en annen motivasjon. Det er dyrt å sende analoge signaler fra satellitt. Allerede til sommeren vil Viasat kutte ut analoge sendinger av betal-kanaler, forteller markedssjef Randi Fiskerud til digitoday.no.

- Vi regner med at de aller fleste vil si ja takk til de digitale dekoderne. Derfor planlegger vi en såpass rask overgang, forklarer hun. Hun understreker at kunder som sier ja til gratis digital dekoder ikke binder seg til noen tidsbestemt kontrakt.

De nye dekoderne er egentlig en enkel datamaskin, for i tillegg til utpakking av digitale TV-signal, innholder maskinen også et modem. Koblet til telenettet, kan du bestille film og få annen informasjon. Viasat vil ikke prate så mye om kommende muligheter, men på spørsmål fra digitoday.no bekrefter Fiskerud at boksene snart vil kunne brukes til å motta og sende epost. Men du vil ikke kunne se på web-sider med de nye boksene. Det kommer først i neste generasjons bokser, sier Viasat-sjef Einar Brustad til digitoday.no.

Men Viasat og Canal Digital har lenge kranglet om det skal være mulig å se på begges kanaler på begges mottakere. Resultatet er at boksene som deles ut gratis til eksisterende kunder bare kan ta i mot Viasat-kanaler. Men nye kunder som kjøper Viasat eller Canal Digital-dekoder i butikken vil kunne ta imot kanaler fra begge selskapene, forklarer Fiskerud.

- Vi sponser boksen og har valgt en lukket løsning. Vi har laget en løsning som lar kunder koble sin gamle analoge dekoder til den nye digitale bokser. Dette gjør det enkelt å ta i mot analoge kanaler fra Canal+.

Til toppen