Dell lanserer mini-bærbar med valgfri Linux

Inspiron Mini 9 profileres som alt fra barne-pc til forretningstelefon med mye attåt.

Dell lanserer mini-bærbar med valgfri Linux

Inspiron Mini 9 profileres som alt fra barne-pc til forretningstelefon med mye attåt.

Siden Asus lanserte sin Eee i oktober i fjor har konseptet – rimelig og solid konstruert lettvekter med reduserte fysiske mål og beskjeden men hensiktsmessig ytelse og funksjonalitet – inntatt også de store pc-leverandørene.

I går lanserte Dell sin første modell i formatet mini-laptop. Presentasjonen på selskapets amerikanske nettsider preges av at denne typen maskiner tenkes først og fremst brukt mot sosiale nettjenester, og til en viss grad også av mail-junkies. I klartekst betyr dette barn og ungdom, og til en viss grad teknologibevisste unge yrkesaktive med mye reisevirksomhet. Her kommer tjenester som Skype og andre former for IP-telefoni inn.

Hans Christian Seime i Dell Norge sier til digi.no at de diskuterer målgrupper i forkant av en beslutning om når de skal lansere maskinen her i landet.

– Vi tror også at bærbare i dette formatet kan være interessante for skoler. Vi kan uansett ikke si noe om når Inspiron Mini kommer til Norge.

I likhet med flere av konkurrentene, vil Dell tilby sin mini-laptop med to alternative operativsystemer: Windows XP og Ubuntu Liinux, det siste med et spesielt tilpasset brukergrensesnitt. Ved lanseringen er bare Windows-versjonen klar. Ubuntu-utgaven vil være rimeligere, 349 dollar mot 399 dollar.

De viktigste egenskapene til Inspiron Mini er:

  • Vekt: 1,0 kilogram
  • Forseglet tastatur
  • Lagring i flashminne (SSD) i stedet for harddisk
  • Ni tommers LED-skjerm i 1024x600
  • Integrert WLAN
  • Ekstrautstyr: Webkamera med programvare for videokonferanse
  • Bluetooth er ekstrautstyr
  • Gratis onlinelagring av opptil 2 gigabytes etter avtale med Box.net

Dell er forholdsvis seint ute på dette markedet: Konkurrenter som Fujitsu Siemens og HP har hatt sine alternativer ute på markedet i flere måneder allerede, mens Lenovo fikk sin i begynnelsen av august.

    Les også:

Til toppen