Dell PC med Linux kun i Italia

Dell sies å ha lansert billige Linux-PCer, men foreløpig trenger ikke norske kunder å ringe.

Dell sies å ha lansert billige Linux-PCer, men foreløpig trenger ikke norske kunder å ringe.

Tilbudet dukket nylig opp på den italienske nettbutikken Questar, i form av en stasjonær PC av typen Dell OptiPlex 170L Small MiniTower med forhåndslastet italienskspråklig Linux fra Lindows.

Uten skjerm er prisen 469 euro (4000 norske kroner). Utstyret omfatter Celeron-prosessor i 2,4 GHz, 400 MHz buss, 256 MB minne, 48X CD-spiller, 40 GB disk og integrert 10/100 Mb/s nettverk. Prisen omfatter tre års teknisk support, døgnet rundt. I tillegg til Linspire (Linux-klienten til Lindows) forhåndslastes maskinene med OpenOffice og andre gratisapplikasjoner.

Oppslaget på nettstedet ledet språkukyndige amerikanske medier til å konkludere at tilbudet gjenspeilte en dreining i Dells forhold til Linux. Dell tilbød forhåndslastet Linux på PC-er så tidlig som i 1999, men trakk varen fra standardassortimentet etter to år med labert salg.

Dell presiserer at Questar opptrer som forhandler og utnytter vanlige forhandlerbetingelser til å skreddersy maskiner til sitt marked. Linux-tilbudet til Questar bygger på en avtale mellom dem og Lindows, helt uavhengig av Dell. Questar selger for øvrig også Linspire-CD-er på valgfritt engelsk eller italiensk, for 69,90 euro, det vil si i underkant av 600 kroner.

Dell tar på seg normalt garantiansvar på maskinvaren. Questar har alt ansvar for programvarerelatert support og service.

På Dells egne nettsider kan man bestille stasjonære PC-er av typen Dimension og OptiPlex uten forhåndslastet operativsystem. Man kan også bestille arbeidsstasjoner med Red Hat Linux.

Hewlett-Packard begynte med Linux-PC-er i våres. Selskapet sier til Associated Press at salgstakten hittil er 100.000 enheter i måneden, hvorav halvparten til Asia.

    Les også:

Til toppen