BEDRIFTSTEKNOLOGI

Dell vil tilby Opteron-drevne servere

Dell har hittil holdt seg kun til Intel. Nå vil de tilby servere med AMDs Opteron-prosessor.

19. mai 2006 - 08:14

I alle år har Dell holdt seg til prosessorer fra Intel for både PC-er og servere. De siste månedene har ryktene versert om en avtale med AMD. I går, da Dell la fram sine kvartalstall, kom bekreftelsen: Dell vil tilby Opteron som alternativ i sine fireveis servere innen utgangen av året.

Dell-sjef Kevin Rollins understreker at det per i dag ikke foreligger planer om å tilby Opteron på andre typer servere enn fireveis, og at Dell inntil videre heller ikke vil tilby AMD-prosessorer i stasjonære eller bærbare PC-er.

Analytikere mener det har skadet Dell at selskapet ikke har kunnet tilby Opteron-baserte servere, og at det er noe årsaken til at de har tapt andeler i servermarkedet.

At Dell foreløpig bare vil bruke Opteron på fireveis servere virker noe oppsiktsvekkende. Observatører peker på at det jevn over er bedre marginer på fireveis servere enn på toveis servere. Anslag tyder på at fireveis servere står for ti prosent av volumet i markedet for Intel- og AMD-servere, og for 30 prosent av omsetningen. 40 prosent av fireveis servere i Intel/AMD-segmentet har AMDs Opteron-prosessor.

Det antas at Dell har fått spesiell behandling fra Intel for å avstå fra å bruke AMD-servere. Kunngjøringen om å bruke AMD innebærer at mange av disse fordelene kan bli borte, selv om Rollins understreker at Intel stadig er «en flott partner».

Opteron-prosessoren kom i 2003, og har siden holdt på flere teknologiske fordeler framfor Intels Xeon. Xeon har tatt igjen Opterons kombinerte 32/64 biters egenskap, men bruker fortsatt mer strøm i forhold til ytelse. AMDs HyperTransport-teknologi har også vist seg svært effektiv for flerveis servere.

I fjor anla AMD sak mot Intel med påstand om at Intel bruker ufine metoder for å hindre AMD fra å konkurrere. Dell-sjefen avviste at deres avtale med AMD hadde noe med dette søksmålet å gjøre.

Da avtalen mellom Dell og AMD ble kjent, gikk AMDs aksjekurs kraftig opp. Trass i at kvartalstallene ikke var så veldig oppløftende, gikk også Dells aksjekurs noe opp.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.