Denne boksen lar deg flytte 50 terabyte med data

Amazon vil at man skal sende data i posten.

Denne boksen lar deg flytte 50 terabyte med data
Slik ser Snowball ut. Bilde: Amazon

Amazon avholder for tiden sin kundekonferanse, der en rekke nyheter blir presentert, stort sett innenfor selskapets nettskyløsninger. For eksempel QuickSight, som skal være en enkel og rimelig måte å bruke dataanalyse på for Big Data-løsninger. Det var dette det gikk rykter om for bare noen dager siden.

Les også: – Amazon vil lansere dataanalyse

Men midt i mellom alle sine nettskyrelaterte produkter viste Amazon frem noe genuint kuriøst. En fysisk boks som kan brukes til å flytte store mengder med data fra et sted til annet.

Løsningen heter Snowball, og er en grå, forsterket kasse, mer eller mindre på størrelse med en tradisjonell, gammeldags desktop-datamaskin.

Den er helt frittstående, med egen strømforsyning og 10 GB-nettverksforbindelse innebygd.

Sikkerhet først

Og den skal kunne tåle å bli slått med en styrke på 6 G. Den er designet til å bæres rundt uten å måtte pakkes ned eller opp.

Meningen er at kunder skal kunne bruke boksen til å flytte datamengder på gjerne 10 terabyte oppover, i situasjoner der internettforbindelser ikke er raske nok. Man bestiller Snowball via AWS-tjenesten, den ankommer på døra, og man importerer data. Skal man flytte større mengder enn 50 terabyte, kan man bestille flere bokser som kan sammenkobles parallelt.

All dataen blir kryptert, og boksen har en innebygd Kindle-skjerm som viser sporingsinformasjonen. Deretter sendes Snowball til AWS der dataen blir lastes opp til nettskyen.

Les også: Nå blir norske datasentre billigst i Norden

Hver forsendelse koster 200 dollar, og transportkostnadene kommer i tillegg. Det er riktignok kun ett datasenter i USA som tar i mot Snowball per i dag, men flere skal komme. Det er uvisst om Snowball vil noen gang kunne bestilles til Norge, men man kan ikke legge skjul på at konseptet rett og slett er interessant og ganske unikt. Flere nettsky-leverandører tar i mot harddisker med data som skal lastes opp i skyen via post, inkludert Amazon selv, men å utvikle slik dedikert maskinvare er ikke hverdagskost.