FORBRUKERTEKNOLOGI

Denne mobilen gir «streetview på steroider»

Nokia kobler GPS, kompass, gyro og brukernes egne bilder for å skape ny brukeropplevelse.

Nokia Image Space viser verden med brukernes egne bilder.
Nokia Image Space viser verden med brukernes egne bilder.
13. nov. 2008 - 11:43

Nokia er i ferd med å utvikle en ny tjeneste som selskapet kaller Image Space. Tjenesten er fortsatt på et svært tidlig stadium og det er ikke engang sikkert at selskapet vil lansere den. Men produktet virker svært lovende.

Representanter for Nokia var i går i Oslo og demonstrerte denne og andre teknologier og løsninger for den norske pressen.

Image Space kan sees på som en krysning mellom to av Google bilde- og karttjenester, Street View og Panoramio.

    Les også:

Street View i Google Maps og Earth gjør det mulig for brukeren å se posisjonsbestemte bilder tatt på gatenivå, mens Panoramio er en tjeneste hvor brukerne selv laster opp posisjonsbestemte bilder.

Image Space tar utgangspunkt i en eksisterende karttjeneste, for eksempel Google Maps, men i stedet for å benytte egne bilder, er det brukerskapte bilder Nokia benytter i Image Space. I tillegg har selskapet lagt til en del ny funksjonalitet.

Det er ikke tilfeldig at Nokia gjør akkurat dette. Selskapets nyeste toppmodell for forbrukermarkedet, mobilen N96, har det som skal til for automatisk posisjonering av bilder i tjenesten. Det holder nemlig ikke med bare GPS-koordinater. Man må også vite i hvilken retning bildet er tatt. Dette gjøres ved å kombinere data fra det innebygde kompasset med data fra gyroen. Det utgjør nemlig en viss forskjell hvilken vertikal retning fotografen har siktet i det bildet ble tatt.

Slik presenterer Nokia den potensielle tjenesten.
Slik presenterer Nokia den potensielle tjenesten.

Trolig vil fotografen kunne laste bildene rett opp fra mobilen ved hjelp av et eget klientprogram. Det at man ikke har en kamera med de nevnte sensorene, er intet hinder. Posisjon, retning og helning kan justeres ved hjelp av webklienten til tjenesten.

Bildene kan også posisjoneres og vinkles manuelt
Bildene kan også posisjoneres og vinkles manuelt

I likhet med Street View kan man fra et bilde se rammer som markerer andre bilder i nærheten. Ved å klikke på disse rammene går man videre til det neste fotografiet.

Brukerne som laster opp bilder, skal også kunne knytte relevant informasjon til bildene. Dessuten skal man kunne markere utsnitt av bildene og knytte en lenke til disse. Når en annen bruker klikker på utsnittet, skal brukeren bli ledet dit lenken peker.

Her knyttes et utsnitt av bildet til et nettsted.
Her knyttes et utsnitt av bildet til et nettsted.

Det skal også være mulig å knytte lyd til hvert enkelt bilde.

De som benytter tjenesten for å se på bildene, vil kunne legge til kommentarer til andres bilder.

Brukerne kan kommentere andres bilder
Brukerne kan kommentere andres bilder

Dessuten har Nokia inkludert en filtreringsfunksjon, som blant annet gjør det mulig bare å vise bilder som er tatt på vinteren, på natten eller innen en annen tidsperiode eller tid på døgnet.

Brukerne har mange muligheter til å velge hvilke bilder som skal vises.
Brukerne har mange muligheter til å velge hvilke bilder som skal vises.

Foreløpig skal Image Space bare være tilgjengelig for testing for en håndfull utvalgte brukere.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.