Denne pluggen baner vei for 8K

Ny kabel-standard kunngjort.

Denne pluggen baner vei for 8K
SuperMHL vil kunne overføre bilde og lyd i fantastisk kvalitet, i tillegg til andre fordeler. Bilde: MHL Consortium

Nå som 4K-oppløsninger på TV og andre produkter begynner å bli relativt utbredt, begynner bransjen å se mot det neste store: 8K.

8K-oppløsning er på 7680x4320 piksler og blant annet Samsung har allerede vist frem en 8K-TV på 110 tommer. Når - eller om - den kommer i salg er uvisst, men teknologien er der.

På CES-messen presenterte MHL-konsortiet også en ny tilkoblingsstandard som vil faktisk gjøre det mulig å overføre 8K-video mellom forskjellige enheter, og dermed gi oppløsningen livets rett.

MHL-standarden brukes for å koble smarttelefoner og nettbrett til TVer, og kan for eksempel lade enhetene samtidig som de spiller av video til de store skjermene. Det støttes av mange mobilprodusenter (bortsett fra Apple), de fleste TV-produsenter og andre selskaper. Per i dag støtter standarden opptil 4K-oppløsning.

Dette er i ferd med å endre seg da konsortiets nye standard, kalt SuperMHL, støtter altså 8K-oppløsning og 120 bilder i sekundet.

Det er støtte for mange flere teknologier i samme slengen. Når det gjelder bildekvalitet støtter SuperMHL også 48-bits fargedybde og HDR (som også er et stikkord brukt under CES).

Standarden støtter også flere lydstandarder, lar brukerne vise innhold på flere skjermer fra én enhet, samt gir opptil 40 W med strøm til enheten.

MHL støttes av mange produsenter og posisjonerer seg nå for å støtte fremtidens teknologier.
MHL støttes av mange produsenter og posisjonerer seg nå for å støtte fremtidens teknologier. Bilde: MHL Consortium

I tillegg kan SuperMHL brukes til å koble mange enheter sammen og styre dem fra en fjernkontoll. På sikt kunne altså SuperMHL erstattet HDMI-standarden, men det blir inntil videre bare spekulasjon.

Standarden er bakoverkompatibel med de tidligere variantene, men får også en ny tilkobling. Denne er reversibel, slik at brukerne ikke trenger å tenke på retningen når den plugges inn.

Kommersiell utrulling av 8K er selvsagt langt unna, men det er greit å vite at det allerede finnes standarder som forholder seg til teknologien.