BEDRIFTSTEKNOLOGI

Derfor droppet Apple TV-planer

Markedet er for tøft, sier kildene.

Et fullverdig Apple TV-sett har vært under utvikling, men ble lagt på is for rundt ett år siden, skriver Wall Street Journal. Inntil videre blir det med den lille TV-boksen.
Et fullverdig Apple TV-sett har vært under utvikling, men ble lagt på is for rundt ett år siden, skriver Wall Street Journal. Inntil videre blir det med den lille TV-boksen. Bilde: Apple
19. mai 2015 - 10:13

For noen år tilbake, før smartklokkene stjal alt fokus, var det TV som skulle bli Apples nye satsningsområde. Ryktene om at selskapet planla å lansere et TV-sett dukket opp jevnlig, og hver nye pressekonferanse til Apple skulle bli produktets endelige avsløring.

Det var mye godt grunnlag for ryktene, blant annet Steve Jobs' uttalelser om at han endelig hadde klart å knekke TV-koden. Tim Cook har også uttalt at TV er noe som er interessant for selskapet. 

Noe produkt materialiserte imidlertid aldri, og Apple selger fremdeles kun sin lille Apple TV-boks. Ryktene stilnet også.

Les også: Apple kjøper supernøyaktig GPS-teknologi

Mye forskning

Nå har Wall Street Journal vært med kontakt med sine kilder for å finne ut hva som egentlig skjedde.

Den fulle historien får vi kanskje aldri, men Apple skal altså ha vurdert utviklingen av et TV-sett i et tiår, før planene ble i det stille lagt på is for over ett år siden. 

Selskapet skal ha lett etter unike funksjoner som ville rettferdiggjøre lansering av en TV, det var snakk om 4K-oppløsning og innebygde kameraer og sensorer som blant annet ville gjort det mulig å utføre videosamtaler gjennom TV-settet. En slags FaceTime på storskjerm.

Apple bekrefter at HomeKit-produkter begynner å ankomme neste måned.

Fortsatte utviklingen

Vurderingen av TV-markedet skal ha begynt i midten av forrige tiår, da iTunes begynte å tilby videoinnhold. Det første konkrete produktet ble imidlertid den første Apple TV-modellen som ble lansert i 2007. 

Samtidig fortsatte utviklingen av et TV-sett, Apple skal blant annet ha utviklet og patentert et gjennomsiktig display som brukte lasere for å vise bilde da det var skrudd på. Bildekvaliteten skal imidlertid ha vært for dårlig til at løsningen kunne brukes, og det krevde enormt med energi. 

Et lite team jobbet med prosjektet hele tiden, frem til nylig, da det ble skrinlagt.

Les også: Slik kan Apple gjøre hjemtasten enda mer nyttig

Manglet det lille ekstra?

Grunnen var først og fremst at ingen av de unike funksjonene selskapet jobbet med var nyskapende nok til å entre et nytt, ekstremt konkurransefokusert marked - som allerede domineres av aktører som Samsung og LG.

Dermed ble medlemmer av TV-teamet satt til andre oppgaver hos selskapet. 

TV er definitivt fortsatt relevant for Apple, det er blant annet snakk om en tjeneste som skal vise TV-innhold fra samarbeidspartnere på Apple TV, og en ny modell av selve TV-boksen ventes også lansert snarest. 

Den profilerte analytikeren Carl Icahn mener likevel at Apple kommer fortsatt til å lansere en TV, i to størrelser, og at det vil skje allerede neste år.

Deretter kommer selvkjørende biler, som skal være Apples nye store satsningsområde, og som Icahn mener vil ankomme veiene rundt  år 2020.

Les også: Snart får Apple TV en skikkelig oppdatering.

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.