Derfor har Microsoft Edge to versjonsnumre

Tas for alvor i bruk med neste versjon.

Derfor har Microsoft Edge to versjonsnumre
Microsoft Edge har to ulike versjonsnumre. Bilde: Microsoft og digi.no

Versjonsnummeret til de fleste moderne nettlesere har ikke like stor betydning som tidligere. Dette skyldes at de fleste nettlesere nå oppdateres med få måneders eller ukers mellomrom. Unntakene i dag er Apple Safari og Internet Explorer. Men sistnevnte er i ferd med å bli erstattet av Microsoft Edge.

Det kan likevel være tilfeller hvor det er nødvendig å sjekke versjonsnummeret – både for brukere og webapplikasjoner.

Leste du denne? Microsoft Edge klargjøres for pluginfri Skype 

To versjonsnumre

I et blogginnlegg skriver Microsoft at Edge faktisk vil ha to versjonsnumre. Det ene gjelder for selve nettleseren, mens den andre gjelder for renderingmotoren, EdgeHTML.

Versjonsnummeret til nettleseren er det vanlige brukerne normalt vil forholde seg til. Dette representerer oppdateringer i funksjonalitet blant annet brukergrensesnittet, inkludert faner, adressefelt og Cortana.

Dette versjonsnummeret er nå 21.10540 hos vanlige Windows 10-brukere.

Les gjerne også: – Skeptikerne holder Microsoft skjerpet 

User-Agent

About-boksen i framtidig utgave av Microsoft Edge
«About»-boksen slik den trolig vil se ut i en framtidig utgave av Microsoft Edge. Bilde: Microsoft
Versjonsnummeret til EdgeHTML er derimot det eneste som vil bli oppgitt i nettleseren User-Agent-streng, som webservere og –applikasjoner kan lese. Et eksempel på en slik User-Agent-streng vises nedenfor, hvor det bakerste tallet er versjonsnummeret til EdgeHTML (for en Insider Preview-utgave).

Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/46.0.2486.0 Safari/537.36 Edge/13.10547

I begge de ulike versjonsnumrene representerer tallet bak kommaet byggnummeret til Windows 10-utgaven som benyttes.

Tallet før kommaet vil på sin side bli oppjustert i forbindelse med større utgivelser, typisk i forbindelse med oppdateringstakten som kalles for Current Branch.

En oversikt over hva som for øvrig har blitt endret i Edge-utgaven som nå følger med den nyeste Insider Preview-versjonen av Windows 10, er oppgitt her.

Nye kodekplaner i Edge: Kan få støtte for flere åpne medieformater