Derfor ramler Apple-aksjen

I kveld vil vi få svar på om festen er over eller bare så vidt i gang.

Derfor ramler Apple-aksjen
Vil Apple lide samme skjebne som Cisco og Intel? Deres markedsverdi kom seg ikke tilbake etter å ha steget voldsomt på kort tid. I kveld presenterer Apple resultater for siste kvartal. Bilde: Mike Blake/Reuters/SCANPIX

Når Apple presenterer sine siste kvartalstall tirsdag kveld vil en hel verden følge med på veksten til verdens største IT-selskap. Siden begynnelsen av april har selskapets aksjekurs falt 10 prosent. Dette har skjedd etter at selskapet har opplevd den største oppturen siden 2004 målt i prosent:

Selskapet økte nemlig sin verdi med svimlende 250 milliarder dollar, 1 433 milliarder norske kroner, i de fire månedene før oppturen endte den 9. april.

Dette er mer en den samlede verdien til IBM, ifølge Bloomberg News. De har også sett på historien for å finne hint om hva som skjer med selskap på Apples størrelse når aksjekursen stiger voldsomt på kort tid. Og den historien er ikke alltid like god.

Aksjekursen til Apple har det siste året steget kraftig, men siden april har kursen snudd ned. Spørsmålet alle stiller seg er om fest vil fortsette eller om det er over for denne gang...
Aksjekursen til Apple har det siste året steget kraftig, men siden april har kursen snudd ned. Spørsmålet alle stiller seg er om fest vil fortsette eller om det er over for denne gang... Bilde: Skjermdump Bloomberg News

På slutten av 90-tallet økte verdien av Cisco med svimlende 350 milliarder dollar, 2 000 milliarder norske kroner, på åtte måneder. Intels markedsverdi steg med 230 milliarder dollar på fire måneder i samme tidsrom. Etter at toppen kom opplevde både Cisco og Intel brutale kursfall da «teknologi-boblen» sprakk ved årtusenskiftet.

Cisco blir i dag verdsatt til en femtedel av toppnoteringen i 2000, mens Intels aksjekurs er en tredjedel av toppnoteringen. Spørsmålet alle stiller seg er selvsagt om dette er en skjebne som vil ramme Apple.

Apples rapport for sitt regnskapsmessige andre kvartal er forventet å vise en vekst i resultatet på 55 prosent fra samme periode i fjor, mens salgsinntektene er forventet å øke med 48 prosent. Godt salg av iPhone 3S i Kina og en rekke andre markeder samt lanseringen av den nye iPaden er forventet å kunne dra veksten. Men forventningene er skrudd i taket. At aksjekursen har steget 48 prosent i første kvartal og opp 41 prosent siden starten av året er en klar indikasjon på det.

For Apple vil det uansett være viktig å innfri forventningene. Bare en gang på de siste 28 kvartalene har selskapet levert svakere tall enn ventet.

Men det er skjær i sjøen. Blant annet vil komponentmangel kunne skade selskapets muligheter til å tjene penger i de kommende kvartaler. Bloomberg News trekker frem Qualcomm, som forrige uke varslet at de ikke hadde kapasitet til å dekke etterspørselen. Flere har begynt å spekulere i om dette vil ramme Apple, som bruker flere av brikkegigantens chips i noen av sine iPhone-modeller.

Dessuten har mobiloperatøren Verizon Wireless fortalt om fall i salget av iPhone i det amerikanske markedet i de tre første månedene av året. Dette har vært den viktigste årsaken til at aksjekursen har falt kraftig tilbake de siste ukene.

    Les også:

Les mer om: