Radeon Pro SSG

Derfor utstyrer AMD grafikkortet med egen SSD

Får en terabyte med ekstra minne.

AMD Radeon PRO SSG-kortet er utstyrt med egen SSD og er beregnet for blant annet filmbransjen.
AMD Radeon PRO SSG-kortet er utstyrt med egen SSD og er beregnet for blant annet filmbransjen. (Bilde: YouTube/AMD)

Får en terabyte med ekstra minne.

AMD kunngjorde denne uken, i forbindelse med Siggraph-konferansen i Anaheim, California, at selskapet er i ferd med å utvikle et grafikkort som er utstyrt med en egen SSD med minst én terabyte lagringsplass. 

Det dreier seg om et grafikkort for kraftige arbeidsstasjoner hvor brukerne behandler langt større datamengder enn det som får plass i grafikkortets grafikkminne, som sjelden er på mer enn noen titalls gigabyte.

Når grafikkprosessoren skal laste inn flere data i dag, må dette skje fra de vanlige lagringsenhetene i systemet, via kompleks maskin- og programvare som forsinker tilgangen. 

Dedikert SSD

Derfor har AMD med Radeon Pro SSG (Solid State Graphics) valgt å montere en SSD direkte på grafikkortet, med svært kort vei til grafikkprosessoren. Ifølge Ars Technica er SSD-en tilkoblet et M.2-grensesnitt på grafikkortet. 

På denne måten får GPU-en tilgang til dataene på tilsvarende måte som det kan aksessere data i kortets eget grafikkminne, uten å måtte gå via operativsystemet eller andre komponenter. Aksesstiden skal være redusert med opptil 90 prosent.

Den nye teknologien har vært under utvikling i et prosjekt hos AMD kalt Project Delta, som ble etablert i  mai 2013.

Grov skisse over arkitekturen til et system med Radeon Pro SSG.
Grov skisse over arkitekturen til et system med Radeon Pro SSG. Foto: YouTube/AMD

Ifølge AMD skal dette gi svært høy ytelsesforbedring i forbindelse med arbeid som krever overføring av store datamengder. Under presentasjon på mandag ble det demonstrert avspilling og redigering av 8K-video i sanntid. Et ikke-spesifisert, men angivelig topp utstyrt system som kan kjøpes i dag, kunne spille av dette med en rate på 17 bilder per sekund.

Systemet med Radeon Pro SSG greide derimot å spille av videoen med en rate på 92 bilder per sekund. Det mer ordinære 30 bilder per sekund framstod som helt problemfritt.

Men også generering av store 3D-animasjoner skal kunne gjøres langt raskere med den nye arkitekturen.

Beta

Det ble understreket at det ble brukt svært tidlige utgaver av både maskin- og programvare under demoen, noe som betyr at ytelsen vil være enda høyere når grafikkortet kommer på markedet.

Det er uklart når grafikkortet skal bli allment tilgjengelig, men det er mulig å søke om å få kjøpe et utviklersett som vil bli levert senere i år. Dette betaproduktet har en prislapp på 9.999 dollar. 

Presentasjonen av kortet kan sees mot slutten av denne videoen

Kommentarer (5)

Kommentarer (5)
Til toppen