Derfor vil ingen ha hybride harddisker

Interessen for hybride harddisker var stor, helt til de kom på markedet.

Derfor vil ingen ha hybride harddisker
Bilde:

I 2005 kunngjorde både Microsoft og Samsung prosjekter hvor selskapene skulle kunne forbedre ytelsen til harddisker ved hjelp av flashminne.

De første harddiskene kom på markedet i våres, sammen med Windows Vista som skulle tilby innebygd støtte for dem. Deretter ble alt så godt som helt stille.

    Les også:

De hybride harddiskene skulle kunne gi kortere oppstartstid av operativsystem og programvare, men også lavere strømforbruk. Begge deler fordi de mest brukte filene ville bli lagret i flashminnet og lest derfra i stedet fra de roterende, magnetiske skivene til selve harddisken. I beste fall skulle man kunne oppnå at de mekaniske delene kun ved korte og sjeldne intervaller hadde behov for å bevege på seg.

Fordi flashminnet er ikke-flyktig, vil dataene også være der selv om strømmen er blitt kuttet.

Per i dag er slike harddisker knapt tilgjengelige i butikken. Årsaken er at etterspørselen er svært lav, siden ytelsen har vist seg å være ganske skuffende.

- De første utgavene har ikke levert den ytelsen konsumentene hadde forventet, sier Richard New, forskningsdirektør i Hitachi Global Storage Technologies, til News.com.

New mener at problemet kan løses rett og slett ved å putte inn mer flashminne. Mens dagens hybride harddisker stort sett er utstyrt med 256 MB, bør man ved å kunne øke denne mengden til kankje 4 GB kunne lagre langt mer data i flashminnet og dermed oppnå de ønskede egenskapene i langt større grad. 4 GB er mer enn de fleste PC-er har av systemminne (RAM).

Men dette vil selvfølgelig øke prisen en hel del, selv om flashminne blir stadig billigere.

Markedssjef i Fujitsu Computing Products of America, Joel Hagberg, sier til News.com at en liten flashminne-mengde fører til at oppstartstiden ikke blir særlig mye kortere. Han viser til en test hvor tiden fra kaldstart til at operativsystemet var lastet kun ble redusert fra 28 til 21 sekunder med en hybrid harddisk.

- Jeg kan ikke se for meg at noen skulle betale ekstra for noe slikt, sier han.

En annen faktor, som Richard Rutledge, markedssjef i Western Digital peker på, er at søvn-funksjonen i Windows Vista gjør det mulig å vekke opp systemet igjen på omtrent fire sekunder.

- Når søvntilstanden fungerer som den gjør, trenger du ingen hybrid, sier Rutledge til News.com.

Det må samtidig understrekes at Western Digital ikke tilbyr noen hybride harddisk-løsninger.

;