Destruktiv tillitskrise til hinder for IT-selskapene

Fjorårets dotcom-feber i verdens kapitalmarkeder har skapt en ødeleggende tillitskrise i kapitalmarkedet. Dette kommer til å vare, og vil drive flere IT-selskaper til konkurs, hevder svensk finansmannen Mats Qviberg.

Fjorårets dotcom-feber i verdens kapitalmarkeder har skapt en ødeleggende tillitskrise i kapitalmarkedet. Dette kommer til å vare, og vil drive flere IT-selskaper til konkurs, hevder svensk finansmannen Mats Qviberg.

- Jeg vet ikke om det vil ta tre, syv eller ti år til markedet kommer tilbake. Men det er en konsekvens av at man børsnoterte pølsekiosker, sa den svenske finansmannen Mats Qviberg i en tale i Stockholm, tirsdag. Det skriver den svenske nettavisen Vision.

Qviberg er svært så bekymret på vegne av selskapene i den nye økonomien. Grunnen er den ødeleggende effekten av fjorårets dotcom-boble som så ugjenkallelig brast.

Tilliten til teknologi-, telekom-, media- og Internett-aksjer forsvant over natten, og kursene har rast på børsene verden over. I dragsuget kommer pengetørke i kapitalmarkedet.

- Tillit tar lang til å bygge opp men kan raseres på voldsomt kort tid. Det er klart at folk som har sett sine aksjer falle med 92 eller 98 prosent har brent seg, sa finansmannen i sin tale på FirstTuesday i Stockholm.

Qviberg peker også på at det var for mange små selskaper som ble tatt opp til notering ved børsene. Flere av selskapene har ikke engang omsetningen til en pølsekiosk, hevdet finansmannen.

Risikokapitalisten Lena Lundholm hos ventureselsksapet IT - Provider, etterlyser større ansvar fra de institusjonelle investorene - som Mats Qviberg representerte.

Det er nemlig disse som skal ta over selskapene etter at risiko-selskapene har spyttet inn penger.

- I dag er dette markedet helt dødt. Mange bra og sunne selskap, som dog ikke vil gå breake-even på ett til to år, kommer til å gå konkurs i tiden som kommer. Dette hadde de ikke behøvd om de institusjonelle investorene hadde tatt sitt ansvar, sa Lundholm på møtet.

Det skal nevnes, og som Vision skriver, at de to debattantene er noe uenige hva aksjemarkedet angår. Lundholm mener at markedet er på full fart opp, mens Qviberg er noe mer negativt.

- Ulempen med aksjemarkedet er at den ikke har noen bestemt bunn. Den kan falle hele veien ned, sier Qviberg.

Til toppen