– Det er dette som er ekte 4G

Telenor gjør seg klar for LTE Advanced.

– Det er dette som er ekte 4G
Frode Støldal i Telenor forklarer hvordan frekvensene kombineres. Bilde: Thomas Marynowski

FORNEBU (digi.no): Telenor demonstrerte i dag sine planer om å rulle ut den nye varianten av 4G-nettet, kjent som LTE Advanced (LTE-A).

Den nye teknologien er en oppgradering av eksisterende 4G-struktur, og vil i korte trekk innebære en betydelig økning i dataoverføringshastigheter i mobilnettet.

Før vi kommer så langt, ønsker Telenor å påpeke at oppgraderingen til 4G er en av de raskeste teknologiskiftene noensinne, og det finnes allerede nå 1 million 4G-terminaler i Telenors nett. Denne veksten har skjedd på under to år. Telenor har opplevd over 80 prosent vekst i databruken over ett år, og det er tydelig at denne veksten vil bare fortsette.

Endelig raskt nok?

Målet med LTE-A er å sørge for at disse, og fremtidige, mobildatabrukere får en sømløs nettopplevelse, og Telenor ser for seg at alle skal kunne strømme web-TV i HD-kvalitet på mobilen uten å oppleve noe form for hakking.

Dagens 4G kan egentlig ikke kalles 4G ifølge den internasjonale teleunionen (ITU), det er nettopp først LTE-A som tilfredsstiller kravene om nok hastighet. Dette er Telenor helt enig i:

– Vi ser på LTE Advanced som første ordentlige 4G-teknologien, sier sivilingeniør Stig Næss i Telenor til digi.no.

De teknologiske spesifikasjonene for LTE-A er jo stort sett kjent fra før, og innebærer blant annet en teoretisk nedlastningshastighet på 300 megabit per sekund.

Konkrete produkter begynner å nærme seg.
Konkrete produkter begynner å nærme seg. Bilde: Thomas Marynowski

I praksis snakker Telenor om snitthastigheter til kundene på cirka 20 megabit per sekund, en dobling av dagens snitthastigheter.

For kundene betyr det også bedre ytelse i ytterkant av dekningsområdene, da radioutstyr og terminaler sender og mottar signaler på flere antenner. Siden terminalene kommuniserer med mer enn én celle på samme tid, vil det også gi bedre dekning i områder med dårlig dekning, bedre hastighet og mindre strømforbruk.

Den store nyheten er imidlertid at LTE-A faktisk er innen rekkevidde, og Telenor er godt i gang med å teste teknologien og oppgradere infrastrukturen.

Spleiser på frekvensene

For at LTE-A skal fungere må operatøren levere såkalt «Carrier Aggregation», det betyr at ledige frekvensbånd i 2600, 1800 og/eller 800 MHz-spektrumet vil kombineres, og utnytte dermed overlappende 4G-dekning for å gi bedre brukeropplevelse.

Før Carrier Aggregation er skrudd på.
Før Carrier Aggregation er skrudd på. Bilde: Thomas Marynowski

Ifølge teknologidirektøren Frode Støldal i Telenor gjør selskapets frekvensstrategi at operatøren er godt rustet til fremtidens behov.

Det som skjer fremover er at nye basestasjoner vil bli bygget ut med LTE-A-forberedt utstyr allerede fra denne høsten. Eksisterende, eldre basestasjoner vil trenge en oppgradering av hovedkortet for å støtte teknologien.

Planen er å starte pilottesting av LTE-A i mobilnettet så tidlig som 1. kvartal 2015 – trolig som en av de første aktørene i verden. Kommersiell utrulling av teknologien ventes mot slutten av 2015, mest sannsynlig tidlig 2016. Det er altså innenfor rekkevidde.

Det går unna når Telenor skrur på Carrier Aggregation.
Det går unna når Telenor skrur på Carrier Aggregation. Bilde: Thomas Marynowski

Krever oppgraderinger

De nye hastighetene krever imidlertid ny maskinvare for forbrukerne også. Det er ennå ikke helt avklart hva slags konkrete planer mobilprodusenter sitter med, men Telenor hinter om at en stor, koreansk produsent kommer med et LTE-A-kapabelt håndsett allerede senere i år. Flere andre leverandører vil deretter komme med modeller i løpet av første og andre kvartal 2015. Før dette vil det også være tilgjengelige rutere og minirutere som støtter teknologien. Huawei er den viktigste leverandøren av LTE-A-rutere, og selskapet var også tilstede under demonstrasjonen hos Telenor.

Telenor ser naturligvis lenger frem i tid enn bare LTE-A. Stig Næss gir oss et lite sniktitt:

LTE-B er under standardisering hos sertifiseringsorganet 3GPP.

Etter det kommer 5G:

Forskning og industriutvikling er allerede i gang, og Telenor forventer de tidligste installasjoner etter år 2020. Tilgang til kommersiell teknologi i stor skala forventes fra omtrent 2025. 5G skal bringe med seg en opplevelse som nærmer seg fiberhastigheter, men dette ligger jo et godt stykke frem i tid. Ordentlig, LTE-A-basert 4G er imidlertid rett rundt hjørnet, skal vi tro Telenor.

    Les også: