– Det er galskap å gå inn på bilmarkedet

Tidligere bilsjef advarer Apple.

– Det er galskap å gå inn på bilmarkedet
Apple bør holde seg til CarPlay og lignende løsninger, mener den pensjonerte GM-sjefen Dan Akerson. Bilde: Apple

Den siste uken har det kommet en del ganske konkret informasjon om at Apple vurderer å satse på bil. Det er uvisst om selskapet ønsker å utfordre Tesla på elbil-markedet, eller Google på selvkjørende kjøretøy, men det er åpenbart at Apple har hentet inn en rekke dyktige bil- og batterieksperter fra andre selskaper.

Det spekuleres at Apples bil kan rulle på veiene allerede i år 2020.

Det er imidlertid ikke alle som synes teknologiselskapet bør satse på akkurat dette feltet.

Ifølge Dan Akerson, tidligere sjef for den amerikanske bilprodusenten General Motors, er det ren galskap. – Hvis jeg var en Apple-aksjonær, ville jeg vært misfornøyd, sier Akerson i et intervju med Bloomberg. Han ville vært mistenksom når det gjelder det å komme seg inn et marked som gir små marginer og krever tunge produksjonsprosesser.

Krevende bransje

Man misforstår gjerne bilmarkedet, mener Akerson, og sier at bransjen er tyngre enn man antar, med alle sine regulasjoner og sikkerhetskrav.

De bør tenke seg nøye om hvis de vil inn på knallharde produksjonsprosesser. Vi tar rå stål og gjør det om til en bil. De aner ikke hva de begir seg ut på, mener Akerson.

Den pensjonerte GM-sjefen mener at Apple heller burde fortsette å satse på å utvikle systemer til bruk inne i bilene. Selskapet har allerede sin CarPlay-løsning, og Akerson sier at han ville heller sett en avtale som plasserer et slikt Apple-produkt i enhver bil som GM produserer.

Akerson selv har bakrgunn fra telekommunikasjon, før han kom inn i bilbransjen, og mens han ledet GM intoduserte han flere nye teknologier til bilene deres, som 4G-tilkoblinger, samt satset tyngre på elektriske biler.

Hvilke konkrete planer Apple har er selvsagt ikke kjent.