TELEKOM

Det er straffbart å bruke disse i Norge

Nå vil myndighetene stanse det ulovlige jammeutstyret på grensen.

Montasje: Digi.no
8. nov. 2021 - 09:53

En lang rekke aktører med samfunnsviktige funksjoner utsettes for fare ved bruk av ulovlig jammeutstyr, som det er straffbart både å bruke, eie, innføre eller omsette i Norge.

Det melder Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom), som ønsker å minne om at all bruk, kjøp og salg av signaljammere er forbudt og kan medføre overtredelsesgebyr eller fengsel i opptil seks måneder. Bøtene kan komme opp i flere titalls tusen kroner.

– Aktører med viktige funksjoner utsettes for fare ved jamming og mister evnen til posisjonsbestemmelse og navigasjon, sier avdelingsdirektør Per Eirik Heimdal i Nkom.

Han tror at mange ikke er klar over rekkevidden og farene en enkel jammer i en bil kan skape for omgivelsene.

Tomas Levin, sjefingeniør i Statens vegvesen, viser fram en ulovlig jammer, som er beslaglagt i tollen.
Tomas Levin i Statens vegvesen, viser fram en ulovlig jammer, tidligere beslaglagt i tollen, under en test utført av vegvesenet og FFI. Foto: Tia Karlsen

Sammen med Tolletaten varsler de nå en intensivering av kampen mot slikt utstyr, som blant annet kan true sikkerheten i Luftambulansen, blålysetatene, forsvaret, samt også skape trøbbel for private mobil- og navigasjonssystemer.

Informasjonskampanje

Det er kjent at jammeutstyr selges i utlandet og tilbys på internett med priser som ikke er avskrekkende. Myndighetene varsler nå at de jobber for å stanse import av varene på grensen.

Etatene har blant annet fått trykt opp 14.000 brosjyrer på fire språk. Dette som er forebyggende tiltak. Informasjonsbrosjyrene blir distribuert til et 30-talls tollstasjoner i Norge, Sverige og Finland. 

Avdelingsdirektør (fra v.) Per Eirik Heimdal og senioringeniør Nataliya Kovalevska som viser brosjyrene, mens overingeniør Nicolai Gerrard viser to typer jammere.
Brosjyrene skal informere sjåfører som passerer grensen om at jammere er forbudt i Norge. Nkoms avdelingsdirektør (fra v.) Per Eirik Heimdal og senioringeniør Nataliya Kovalevska som viser brosjyrene, mens overingeniør Nicolai Gerrard viser to typer jammere. Foto: Cato Berge, Nkom
Les også

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.