NETTVERK OG INFRASTRUKTUR

Det europeiske navigasjonssystemet Galileo har vært nede siden fredag

Det europeiske svaret på GPS har vært ute av drift i flere dager.

Galileos satellitter har vært ute av drift siden fredag.
Galileos satellitter har vært ute av drift siden fredag. Bilde: ESA
16. juli 2019 - 12:05

Det europeiske systemet for satellittnavigasjon, Galileo, har på «mystisk» vis vært ute av drift siden fredag, melder Zdnet. På GSAs statusside for Galileo står alle de 22 aktive satellittene som «ikke brukbare». 

Ifølge GSA (European Global Navigation Satellite Systems Agency) skyldes feilen en «teknisk hendelse relatert til bakkeinfrastrukturen». 

Ingen kritiske funksjoner

– Eksperter jobber med å løse situasjonen så fort som mulig. En granskningskommisjon har blitt umiddelbart satt igang for å analysere den nøyaktige rotårsaken og å implementere gjenopprettende tiltak, skriver GSA på sine sider

Smarttelefonen din benytter seg sannsynligvis vanligvis av Galileo for posisjonstjenester, ved hjelp av en multi-GNSS-chip, som kan ta imot signaler fra både Galileo, amerikanske GPS (Global positioning system), russiske Glonass og kinesiske Beidou.

Du vil imidlertid neppe merke noen forskjell på at Galileo er ute av drift, da den automatisk vil skifte over til andre tilgjengelige satellitter.

Fordi Galileo hittil bare er i en pilotfase, er det ingen kritiske funksjoner som blir påvirket av nedetiden. All den tid det europeiske systemet ble opprettet av EU og Den europeiske romfartsorganisasjon for å gjøre seg mindre avhengig av det amerikanske GPS, er problemene likevel uheldige. 

Planen er at systemet skal være fullt operativt innen 2020, med tilsammen 30 satellitter. 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.