BEDRIFTSTEKNOLOGI

Det heftigste manglet i Windows 98

Chrome heter en egenskap som skulle ha vært implementert i Windows 98, men foreløpig glimrer den med sitt fravær. Chrome vil gjøre det mulig å levere 3D-grafikk og interaktivt innhold over nettet på en mye raskere måte enn i dag.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
3. juli 1998 - 15:37

Chrome, som er en pakke med grafikkfunksjoner, vil ifølge TechWeb bli tilgjengelig for Windows 98-brukere tidlig i 1999. Teknologien minimaliserer båndbreddekravene på nettverket ved overføring av tung grafikk og interaktivt innhold ved å belaste datamaskinens prosessor og grafikkort med mer av arbeidet.

For å bruke Chrome trenger man altså en kraftig PC. Minimumskravene er en 350 MHz Pentium II med 64 MB minne og AGP grafikkort. Man må også ha en nettleser med ActiveX-støtte (Internet Explorer 4 eller bedre) og DirectX 5.

Tilbake får man altså interaktiv, høyoppløselig 3D-grafikk. Samtidig kommer det også en metode for å levere slik grafikk fra nettsteder i et format som ikke krever mye båndbredde. For båndbredden internt i datamaskinene øker mye raskere enn båndbredden på Internett.

Få å få til dette, benytter Chrome XML, VML (Virtual Markup Language), HTML og DirectX 5.0 for å skape et sett med bindingsverk for grafikken. Disse bindingsverkene forhåndsdefinerer parametre for webgrafikken, blant annet punktgrafikk eller flygende logoer. Chrome-optimaliserte nettsteder kan da levere disse i filer som er mye mindre enn normalt.

Dette gjør at nettstedene kan vise fram mer informasjon. Ifølge TechWeb kan et nettsted som bruker Chrome vise flere websider på brukerens skjerm på én gang, ved å delvis vende websidene bort fra brukeren. Man vil da få en viss oversikt over hva som er på de forskjellige sidene, og man kan få siden man ønsker å se nærmere på, til å vende seg mot brukeren, ved å klikke på den med musen.

Også i forbindelse med spill kan denne teknologien brukes. Rob Enderle, analytiker i Giga Information Group, sier til TechWeb at Chrome kan være et utmerket for spillere av for eksempel Quake over nettverk. Ved å optimalisere bruken av grafikken, kan en spiller enkelt se på kart og skaderapporter uten å endre modus i spillet. Dette kan gi spillerne en fordel overfor de som ikke har Chrome-støtte.

Chrome vil ifølge PC World Today ta mellom 7 og 10 MB harddiskplass og vil også bli tilgjengelig for Windows NT 5, når det en gang blir ferdig.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.