Sommerintervjuet

– Det offentlige må slutte å kjøpe inn gammel teknologi. Løsningene er utdatert før de rulles ut

Abelia-direktør etterlyser mer innovasjon på flere områder.

Hytteliv: Abelia-direktør Christine Korme må klare seg uten raskt internett i ferien. Desto mer tid til å pønske ut hvordan hun kan få digitalisering enda høyere på dagsorden.
Hytteliv: Abelia-direktør Christine Korme må klare seg uten raskt internett i ferien. Desto mer tid til å pønske ut hvordan hun kan få digitalisering enda høyere på dagsorden. (Bilde: Selfie)

Abelia-direktør etterlyser mer innovasjon på flere områder.

Korme er vel den mest kjente norske TV-personligheten som har valgt å forlate en lang journalistkarriere for en fremtid i IT-bransjen.

Christine Korme (51)

Direktør digitalisering og fornying i Abelia

Hadde en lang og bred karriere som journalist før hun gikk til IT-bransjen. Mange vil huske Korme fra TV-ruten som programleder, nyhetsanker og utenrikskorrespondent i USA for TV 2. Før dette seks år i NRK, der hun blant annet jobbet med Østlandssendingen og Dagsnytt 18.

Hun bachelor i broadcasting fra Syracuse University og Master of Management fra Handelshøyskolen BI.

Var kommunikasjonsdirektør i Microsoft Norge i fem år, inntil hun i fjor begynte som direktør i Abelia med ansvar for digitalisering og fornying.

Abelia er NHOs forening for kunnskaps- og teknologibedrifter. Og ansettelsen av Korme var ledd i foreningens økte satsing på IKT.

Da Christine Korme gikk fra Microsoft til Abelia i fjor, uttalte hun: – Det norske samfunnet står overfor en stor omstilling, og IKT vil spille en særlig viktig rolle i denne prosessen. I min nye stilling håper jeg å synliggjøre hvordan teknologi kan bidra til å løse store samfunnsutfordringer.

Hvor er du nå?

– Nyter første feriedag på hytta mellom Stavern og Nevlunghavn.

Hva er planene for sommeren?

– Ferie på nesten ferdig om- og utbygget hytte. Det er nok å ta seg til for å si det sånn....

Hvilke elektroniske dingser må være med på ferieturen?

– PC, mobil og nettbrett. Skulle gjerne sett av det var fiber i ferieområdet, men det er det ikke. Seriejunkiedelen av meg skal ta litt ferie og det er helt sikkert sunt og sånn.

Hvilke apper klarer du deg ikke uten?

– En haug med aviser og nyhetsapper, Twitter, Klout, FB, LinkedIn, NSB, Ruter, Flytoget, Norsk Tipping (er det en bugg i denne? Vinner aldri .... :) ), WeClean, Uber, OneDrive, Vipps, HBO, Netflix og TV2 Sumo. Gleder meg dessuten til å leie ut bil og henger etc brukt i hytteoppussing på Leieting og Nabobil etter hvert.

Hvilken utdannelse ville du valgt i dag, hvis du fikk muligheten til begynne om igjen?

– Har vært utrolig heldig i min karriere med flotte arbeidsgivere og angrer derfor lite. Men ville fortsatt med matte/teknologi og økonomi i flere år enn jeg gjorde. Tok litt igjen som voksen på BI med en Master of Management. Å studere som voksen ved siden av jobb var svært givende og jeg anbefaler det på det varmeste! Dagens studenter og særlig jenter, råder jeg til å velge teknologi. IT-bransjen er morsom, hurtig, omstillingsdyktig og bidrar til å løse samfunnets utfordringer. Teknologi er i høyeste grad også å jobbe for og med mennesker. Dessuten vil absolutt alle bransjer i framtiden ha bruk for teknologikunnskap, ikke kun IT. Vi har en kritisk mangel på IKT-studieplasser, vi er i ferd med å utdanne ungdom til gårsdagens jobber.

Hvor ofte sjekker du e-post, bedriftens intranett eller andre samhandlingsverktøy i ferieperioden?

– Jeg vet ekspertene sier det er godt for helsen å logge av. Jeg vet ikke helt, jeg. Blir så nervøs av tanken.... Svaret er ofte, men det betyr nødvendigvis ikke at jeg jobber timevis i ferien. Sneiser bare innom.

Hva skal du lese i sommer?

– Flere Neil Gaiman ligger klare, dessuten eks-kollega TV2s Trude Teiges siste. Og apropos skrivende eks-TV2'ere - Tom Egeland står på innkjøpslista. Bjørn Beltø har vært med på mange ferier, liker han. Må bare montere noen IKEA- skyvedører før det blir lesetid..... Kan konstatere det er rom for innovasjon på monteringsanvisnings-fronten.

Foretrekker du nettbrett, lesebrett eller fysiske bøker?

– Nettbrett er OK, i sommer blir det bøker. Men et lesebrett har stått på lista lenge.....

Hva er et perfekt sommerminne for deg?

– Sjø, bading, lyse, lange og varme netter med vin og god mat. Kanskje et nattbad?

Hvordan vil norsk IT-bransje utvikle seg de neste årene?

– Norsk IT-bransje har alle forutsetninger for å hevde seg på verdenstoppen på en rekke områder. For eksempel innenfor ehelse, løsninger for det offentlige og Innen delingsøkonomien. Men da må vi sørge for at rammevilkårene blir lagt til rette for næringslivet og at det offentlige i mindre grad utvikler løsninger selv og på den måten ødelegger allerede fungerende markeder. Det jobber vi i Abelia for hver dag. Det er også svært mye å hente på innovative offentlige anskaffelser. Spesifikasjonene i anbudsrundene i dag ender i altfor stor grad med at det kjøpes inn gammel teknologi og at løsningene er utdatert før de blir rullet ut.

Følg spalten videre i sommer. Her en oversikt over våre sommerintervjuer.

Kommentarer (13)

Kommentarer (13)
Til toppen